Mnogi sa nestrpljenjem čekaju da srede frizuru ili odrade trening u teretani. To će, ako su zakazali termin moći već od sutra. Ipak, važiće posebna pravila.

Foto: YouTube printscreen

Snalažljivosti i disciplini kineskih frizera u doba koronavirusa, smejali su se gotovo svi. A sada, posebne, ali manje maštovite mere opreza, počeće da primenjuju i njihove kolege u Srbiji.

Kada konačno odete da sredite frizuru, a na vratima salona ne prepoznate svog frizera u zaštitnoj opremi, ne brinite, to je samo prvobitni šok. Ako želite novu frizuru, moraćete da ispoštujete i nova pravila.

Foto: RTS printscreen

Od sada neće moći više klijenata da bude u isto vreme, ako dođu ranije moraće da sačekaju ispred salona. Druga stvar, dezinfekcija kompletnog osoblja, kompletno ljudi koji dolaze – obuća, vlasnici salona će morati da mere temperature klijentima, kao što će meriti i zaposlenima. Biće im postavljeno par pitanja o njihovom zdravlju, jer je to bezbednosna procedura.

Ta procedura podrazumeva i obavezno nošenje maski i rukavica pa će zbog toga ali i lista čekanja koje se prave, poseta frizeru izgledati kao odlazak kod lekara.

Foto: RTS printscreen

Kozmetičarke zaštićene vizirima 

Ništa manje ne očekujte ako se zaputite u kozmetički salon jer vas i tamo očekuju nova pravila.

U salonima će biti obavezno da se stave nazuvice na stopala i maske nakon što klijent opere ruke.

Viziri i maske su obavezni, s tim što će maske morati da se menjaju na sat vremena. Obezbeđivaće se i maske i vizire, takođe, i postoje pregrade koje će sada imati, one su skroz providne tako da komunikacija nije prekinuta.

Dolasci u društvu su potpuno zabranjeni.

Kako će izgledati trening u teretani 

Koje će sve mere morati da preduzmu fitnes centri kako bi zaštitili zdravlje vežbača i zaposlenih još nije poznato, ali je izvesno da će se, osim sportske, u teretane nositi i zaštitna oprema. Nije isključeno da će se sa maskama i trenirati.

Malo je teže sa maskom s obzirom na to da vežbačima treba zaista dosta kiseonika, ali ako zaista ne mogu bez vežbanja i ako to bude procedura, moraće da se poštuje. Postojaće i dezobarijera na samom ulazu gde će očistiti tu obuću u kojom su došli, a od ranije važi pravilo da onaj ko je došao sa ulice ne može u tim patikama da vežba, mora posebne da ima za vežbanje u teretani. Ukoliko bude propisano i merenje temperature i toga će se pridržavati vlasnici teretana.

Posebnih higijenskih mera pridržavaće se i zaposleni. Sprave će se češće brisati, sale i saloni provetravati, a razmak između klijenata na tretmanima biće do 30 minuta.

Za to vreme, frizeri i kozmetičari menjaće zaštitnu opremu i poput zubara sterilizovati i dezinfikovati instrumente za rad.

Izvor: RTS, RTV „Biser“