Jerina Branković (Irina Kantakuzin),  u narodnoj tradiciji poznata kao Prokleta Jerina bila je srpska despotica, poreklom Grkinja iz porodice Kantakuzina, žena despota Đurđa Brankovića sa kojim je imala petoro dece.

Foto: Autor: Unknown painter – Esphigmenou charter, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6812538

Jerina Branković udala se 26. decembra 1414. godine za despota Đurđa Brankovića. Nakon Đurđeve smrti 1456. godine vladala je Srbijom kao despotica-regent. Njena vladavina trajala je jedva više od godinu dana. U noći 2. maja 1457. godine umrla je, prema jednim izvorima, kao monahinja u manastiru na Rudniku, dok ju je prema drugima otrovao njen sin Lazar, kako bi okončao majčino regenstvo i preuzeo vlast.

U narodu se i danas Jerinino ime spominje isključivo u negativnom kontekstu, čemu su mnogo doprinela narodna predanja i pesme. U nauci se, međutim, Jerina Branković spominje kao jedna od najtragičnijih ličnosti naše srednjovekovne istorije, kojoj je narodna tradicija učinila veliku nepravdu.