Национална коалиција за децентрализацију (НКД) са партнерима, Групом 484 и Фондацијом Јелена Шантић, расписује конкурс за аутентичне локалне иницијативе које раде у својим заједницама у областима владавине права и културне разноликости, представљају иновацију у креирању друштвених промена и које имају дугорочну визију промене у заједници. Путем платформе промени.рс иницијативе могу пријавити своје акције у оквиру конкурса Развојни грантови – систематична решења у заједници, а који се реализује уз финансијску подршку Делегације ЕУ у Србији.

У оквиру пројекта “Локални позив ка ЕУ“, подржаће се до 16 иницијатива у износу од 5.000 до 10.000 евра које су усмерене на конкретне потребе грађана у својим заједницама у областима владавине права и културне разноликости. Кроз област владавине права подржавају се локалне акције усмерене на промовисање владавине закона и развијање демократије.

Кроз конкурс подржавају се и локалне акције које су усмерене на поље културне разноликости са фокусом на јачање свести о делу истог друштва у целини, стварању трајних облика политичке и друштвене интеграције.

Активности које локалне иницијативе предлажу треба да буду усмерене на систематична решења у зајединици заснована на конкретним потребама грађана и грађанки и да имају потецијал изградње партнерстава са другим актерима у заједници. Предложене активности треба да омогуће активно укључење грађана и грађанки у планирање и реализацију активности, повећање учешћа грађана у одлучивању као и промену, примену или мониторинг јавних политика, унапређење рада и/или креирањем друштвених сервиса усмерених на задовољење потреба већег броја људи.

Конкурс је континуирано отворен и идеју аутентичне локалне иницијативе могу послати стално преко платформе промени.рс, а најкасније до 1. септембра 2021. године или укупне потрошње предвиђених средстава у оквиру конкурса опредељених за 2021. годину.

Дубоко верујући да локалне заједнице имају довољно ресурса и потенцијала да постану боља места за живот, ми обезбеђујемо материјалну и нематеријалну подршку да људи препознају локалне ресурсе и потенцијале, као и да раде на унапређењу квалитета живота људи у заједницама, стоји у саопштењу.

Извор: НКД