Glumac Zoran Miljković, najpoznatiji kao Ilija iz „Otpisanih“ ostao je upamćen po brojnim ulogama u pozorištu „Duško Radović“, ali i brojnim epizodnim ulogamama u popularnim serijama i filmovima.

Foto: Instagram

 

Zoran Miljković je ostvario veliki broj pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga, a svoje jahačko umeće koristio je u nekoliko filmova poput dečijeg ostvarenja „Poslednja trka“ sa grlom Zimzelen. Govorilo se da u staroj Jugoslaviji samo dva glumca su bila u stanju da bez kaskadera odjašu veoma tešku trku preko šiblja: to su Boban Petrović i njegov kum Zoran Miljković.

Pamtimo ga po ulogama u „Otpisanima“, „Vrućem vetru“, „Boljem životu“, seriji „Vuk Кaradžić“, filmovima „Doktor Mladen“, Slučaj Harms“, „Ona voli Zvezdu“, „Podzemlje“ Emira Кusturice, pomenuta „Poslednja trka“, ali i u Naučnom i Obrazovnom programu Televizije Beograd.

Poslednjih desetak godina intezivno je radio sa producentskom kućom „Film 87“ iz Rima i za italijansku televiziju „RAI UNO“.

Snimio je desetak serija i TV filmova među kojima „Zaboravljeni“, „Velika pljačka trezora“, „Belgrado Sling“, „Buono Papa“, „Ano 70″,“Lo Skandalo de la Banka Romana“. Takođe je igrao i u nekoliko američkih filmova: „Logor Sobibur“, „Bledo Lice“, „Кoriolan“, pored velikih svetskih glumaca kao što su Deni Hjuston, Ralf Fajns, Riki Tonjaci, Vinset Perez.

Miljković je bio dvostruki pobednik Ljubičevskog višeboja 1966. i 1967. godine.

Autor: RTV „Biser“