Predsednik parlamenta Ivica Dačić potpisao je odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradova i skupština opština u Republici Srbiji, za 3. april 2022. godine. Dačić se svim učesnicima na izborima poželeo uspešnu kampanju i fer izbore.

.Foto: RTV Biser

Ivica Dačić je raspisao izbore za odbornike skupština gradova Bora i Beograda i skupština opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj za 3. april 2022. godine.

Predsednik Skupštine je ukazao na to da će, imajući u vidu da će uslediti odluka predsednika Srbije o raspuštanju parlamenta, i parlamentarni i lokalni izbori biti održani istog dana, a najavio je i da će početkom marta, 90 dana pred istek mandata predsednika Republike, raspisati predsedničke izbore, koji će biti održani takođe 3. aprila.

Dačić je rekao da je od 3. avgusta 2020. do 14. februara Skupština razmatrala i odlučivala o 435 tačaka dnevnog reda, da je donela 265 zakona, od kojih je 241 bio u redovnom postupku.

Kako je napomenuo, u tom periodu je održano 67 sednica Narodne skupštine koja je zasedala 136 dana.

Podsetio je i da je ovaj saziv skupštine doneo promene Ustava, da je usvojen akt o promeni Ustava, kao i odgovarajući zakon.

„Ovo je prva skupština koja je sebe razvlastila da bira predstavnike sudske vlasti. Po novom zakonu o promenama Ustava neće se više sudije i tužioci birati u parlamentu. To je veliki demokratski iskorak Srbije. Biće to jedan od kamena temeljaca za reformu sistema vladavine prava, odnosno za izgradnju nezavisnog pravosuđa“, rekao je Dačić.

Ukazao je da su u ovom sazivu postignuti veoma značajni rezultati u međustranačkom dijalogu.

„Izbori se održavaju u veoma različitoj atmosferu u odnosu na prethodne. Doneto je više zakona koji su direktan rezultat međustranačkog dijaloga, uspostavljeni su efikasni instrumenti kontrole izbora i izbornih rezultata. Dijalog je doneo pozitivne rezultate, svi će učestvovati na izborima i nadam se da neće više biti izgovora za loše rezultate u navodnim problemima loših uslova“, kazao je Dačić.

On je istakao i da je ovaj saziv parlamenta doneo Kodeks o ponašanju poslanika, što će, kaže, ostati u amanet, te da je gotovo ukinuto donošenje zakona po hitnom postupku, što je bila jedna od glavnih primdbi evropskih institucija.

Dodao je da je parlament dobio pozitivnu ocenu i kada je reč o međustranačkom dijalogu i kada je reč o načinu rada i usvajanju zakona, od evropskih institucija.

„Želim da zahvalim svima sa kojima smo zajedno radili svih ovih meseci. Bila mi je čast da budem na funkciji predsednika Skupštine Srbije“, rekao je Dačić i podsetio da će on do verifikacije mandata novog saziva skupštine ostati na svojoj funkciji i ispunjavati svoje obaveze propisane Ustavom i zakonom.

Još jednom je pozvao sve političke partije koje će učestvovati na izborima na demokratsku i fer utakmicu, u kojoj će građani biti vrhovni sudija.

„Želim uspešnu kampanju, a izborne radnje počinju nakon što odluke o raspisivanju izbora stupe na snagu, i republička i gradske, odnosno opštinske izborne komisije utvrde obrazac i proces, odnosno od večeras. Srećno“, rekao je Dačić.