Fond solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije otvorio je poziv za dodelu jednokratne finansijske pomoći najugroženijim umetnicima i kulturnim radnicima u iznosu od 30.000 dinara bruto. Poziv će biti otvoren do 6. avgusta 2020. godine do 23.59.

Pexels

Fond solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije namenjen je svim umetnicima i umetnicama i kulturnim radnicima i radnicama koji su socijalno ugroženi usled krize izazvane pandemijom Covid-19.

“Zbog posledica pandemije i nemogućnosti rada tokom i nakon vanrednog stanja, mnogi umetnici i kulturni radnici ostali su bez većine ili svih prihoda”, navodi se u saopštenju.

“Usled takve situacije i nedovoljnih mera nadležnih institucija za ublažavanje i uklanjanje ovih posledica, pokrenuta je inicijativa za osnivanje ovakvog fonda solidarnosti čiji su koosnivači Udruženje likovnih umetnika Srbije ULUS , Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije NKSS, Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine SULUV, Stanica Servis za savremeni ples, Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – Sekcija Srbija i BAZAART”, saopšteno je.

Pravo da se prijave na poziv imaju svi umetnici i kulturni radnici bez obzira na članstvo u udruženjima koosnivačima ili drugim udruženjima, po sledećem modelu:

1. Članovi i članice koosnivača Fonda solidarnosti;
2. Članovi i članice udruženja profesionalnih umetnika i drugih profesionalnih kulturnih radnika za čiji kredibilitet garantuje neki od koosnivača Fonda solidarnosti;
3. Umetnici i umetnice, kulturni radnici i radnice koji nisu učlanjeni ni u jedno udruženje – u tom slučaju potrebna je potvrda o saradnji koju mogu izdati udruženja koosnivači Fonda solidarnosti, institucije kulture, kao i udruženja za čiji kredibilitet garantuju koosnivači Fonda solidarnosti;
4. Drugi kulturni radnici ili radnice od čijeg neposrednog radnog angažovanja zavisi produkcija kulturnih i umetničkih događaja, čija radna prava nisu ugovorno garantovana niti zaštićena ni na koji drugi način (modeli, statisti, tehničari, pomoćno osoblje itd). U ovom slučaju, potrebna je potvrda o saradnji u skladu sa tačkom III ovog člana

Sredstva nisu namenjena sledećim umetnicima i kulturnim radnicima: onima u statusu samostalnog umetnika, koji su registrovani kao privrednici, onima kojima su po osnovu honorarnih ugovora odobrene mere pomoći od strane lokalne samouprave i onima u stalnom radnom odnosu.

Do sada su prikupljena sredstva putem donacija Fonda za otvoreno društvo, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i FundAction platforme, kao i Fondacije Hajnrih Bel koja je podržala rad na pripremi Fonda solidarnosti. Nadamo se da će se ovim donatorima priključiti druga pravna i fizička lica i da će se sredstva Fonda dalje uvećavati.

Ukoliko želite da se prijavite na ovaj poziv, potrebno je da popunite upitnik, dostupan na linku.

Autor: eKapija