Promocija monografije POVEST O POZORIŠNIM VERNICIMA KAKVIH VIŠE NEMA autora Vladimira Cvejića, izdanje Fondacija ,,Slobodan Stojanović“ održaće se u četvrtak, 28. septembra u 18 časova.

unnamed

O knjizi će govoriti:
Nebojša Dugalić – glumac, predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije
Aleksandra Milošević – muzejski savetnik Muzeja pozorišne umetnosti Srbije
Branislava Stefanović – rediteljka i redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti
Nenad Gvozdenović – glumac i reditelj, član Beogradskog dramskog pozorišta
Vladimir Cvejić – glumac, autor monografije i upravnik nove Dramske družine A

Monografija govori o Dramskoj družini A, prvoj profesionalnoj samostalnoj pozorišnoj grupi u Srbiji (Jugoslaviji) koja je delovala od 1961. do 1963. NJeni akteri su poznati glumci Rade i Olivera Marković, Mića Tomić i Voja Mirić kao osnivači grupe i protagonisti velike teatarske avanture.

Knjiga govori o vekovnom umetničkom stvaranju i borbi za očuvanje pozorišne baštine. Posvećena je šezdesetogodišnjici Dramske družine A i stogodišnjici rođenja Radeta Markovića i Soje Jovanović, kao i stogodišnjici Akademskog pozorišta, AKUD ,,Branko Krsmanović“ čiji su svi pomenuti umetnici, u mladosti, bili aktivni članovi u dužem vremenskom periodu i bili neraskidivo vezani za njega do svojih poslednjih dana.
Luksuzno izdanje na 180 strana u punom koloru, formata 280h230, tematski i sadržajno obiluje javnosti manje poznatim dramatičnim pozorišnim zbivanjima o kojima, pored pomenutih glavnih aktera, svedoče, novim i preuzetim autorskim tekstovima i intervjuima, reditelji Goran Marković, Boro Drašković i Velimir Mitrović, prof. Svetozar Rapajić, teatrolozi Zoran T. Jovanović i Simon Grabovac, kritičar Dejan Penčić Poljanski, glumica Renata Ulmanski, glumci Branislav Lečić, Srđan Timarov i mnogi drugi.
Prva promocija je održana 31. 8. 2023. god. u okviru 58. festivala Filmski susreti u Nišu.