Sporazum je potpisan između 11 Ustanova kulture iz čitave Srbije i ostavljena je mogućnost da se pridruže i druge ustanove u narednom periodu.

pozarevac.rs

Pored Centra za kulturu Požarevac, potpisnici ovog sporazuma su i Gradsko pozorište Jagodina, Centar za kulturu Smederevo, Milanovačko pozorište – Gornji Milanovac, Pozorište “Raša Plaović” – Ub, Gradsko pozorište “Teatar 91″ – Aleksinac, Dom omladine – Kragujevac, Centar za kulturu Masuka – Velika Plana, Centar za kulturu – Stara Pazova, Centar za negovanje tradicionalne kulture Abrašević, Ustanova kulturni centar – Smederevska Palanka.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su Predrag Mijatović, predsednik Skupštine grada Požarevca i Dejan Krstić, član Gradskog veća zadužen, za kulturu.

Ovom prilikom predsednik požarevačkog parlamenta Predrag Mijatović je istakao:

„Kao poslanici kulture ste uvek privilegovani kod Požarevljana podjednako kao i umetnici i njihovo stvaralaštvo. Grad Požarevac ima izuzetnu tradiciju što se kulture tiče tako da smatram da je jako važna ova saradnja koja je pred vama. Razlog pomenutoj privilegiji su vaše brojne kolege iz sveta umetnosti koji su svojim delima i činjenicom da su rođeni u ovom gradu doprineli njegovom dobrom glasu. Neki od njih nisu među nama, ali njihova dela dokazuju da umetnost poznaje samo sud vremena. Uvereni smo da i vaša mesta imaju slične idole, odnosno svetle primere koji su svojim talentom ulepšali živote naših građana. Kako bi se na pravi način odužili svima njima, smatram da ovo kulturno udruživanje ne samo sjajnom idejom, već i našoj dužnosti koju imamo prema misiji svih nas a to je popularizacija svih vidova umetnosti i umetnika, naročito izvan prestonice. Od grada Požarevca ćete uvek imati punu podršku.“

Potpisnici sporazuma su se obavezali da sa produkcijom predstava na scenama matičnih pozorišta učestvuju u razmeni predstava na velikoj i dečijoj sceni, zajedno učestvuju u kreiranju i izradi predloga projekata od značaja za pozorišni život, izradi konkursne dokumentacije sa kojim će učestvovati na konkursima raspisanim za finansiranje projekata raspisanim od strane Ministarstva kulture Republike Srbije i na konkursima koje raspisuju lokalne zajednice, u pripremi zajedničkih predstava, rekvizita i saradnji na izradi scenografije, u razmeni kostima, u njenoj pripremi, u poboljšanju tehničkih uslova rada, u razmeni glumaca i saradnika i pomoći u organizovanju pozorišnog festivala i u organizovanju zajedničke promocije, ideja i marketinga u cilju boljeg pozicioniranja, plasmana predstava ostvarenih na matičnim pozorišnim scenama, svakog od osnivača – potpisnika sporazuma.

Izvor: pozarevac.rs