Dijana Gržobić porodila se 19. januara 2020. a i dalje čeka vest o naknadi za trudničko bolovanje. Zaposlena je u prosveti, poslednju platu primila je početkom oktobra, a od tada – već više od devet meseci – ni dinara.

Privatna arhiva

Redakciji Nova.rs javila se kao “očajna majka bez plate devet meseci” i ukazala nam na svoj slučaj, koji se zakomplikovao u odnosu sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Dijana radi u osnovnoj školi u Kučevu, gde i živi u vanbračnoj zajednici. Dakle, zaposlena je, redovno su joj uplaćivani svi doprinosi, i kad je otvarala trudničko bolovanje naizgled nije bilo nikakvih prepreka da dobije naknadu zarade. Međutim.

“Prebivalište je, u vreme trudnoće, bilo Novi Beograd. Naime, od septembra prošle godine ja sam na trudničkom bolovanju. Poslednju platu primila sam 6. oktobra od strane poslodavca – škole. Doznake sam redovno dostavljala poslodavcu, dok mi nisu skrenuli pažnju da RFZO ne prihvata dve doznake jer nisu od mog izabranog lekara iz Beograda (Dom zdravlja Palilula), već Doma zdravlja u opštini gde sam trenutno”, započinje svoju priču.

Iako joj, kaže, nije bilo jasno zašto je to problem, ubrzo je to ispravila, a u januaru ove godine otvorila i porodiljsko.

Javljeno joj je da doznake opet nisu prihvaćene jer su “poslate na pogrešnu adresu” – u filijalu za grad Beograd u Nemanjinoj, umesto u ispostavu Novi Beograd u Maršala Tolbuhina.

U trenutku kad se insistira na digitalizaciji u srpskom zdravstvu i kad se papirologija sređuje “na klik”, Dijana je bila prinuđena da deset dana posle porođaja putuje 200 kilometara da bi pokušala da lično reši svoj problem.

“Deset dana nakon porođaja obavljenog u Beogradu u Narodnom frontu, lično odlazim, sa novorođenom bebom, u svoj RFZO Novi Beograd i predajem svu dokumentaciju. Nakon toga promenila sam mesto boravka. Opet strpljivo čekanje koje se odužilo. Usledila je epidemija. Naravno, na telefon se niko nije uopšte javljao kako bih se informisala o svom slučaju. Krajem maja šalju mejl školi moleći za strpljenje”, priča Dijana i prilaže mejl koji je administracija škole dobila od RFZO: “Predmet je primljen 12.6. 2020. i još uvek nije stigao na red za obradu. Molimo Vas za strpljenje”.

U tom trenutku Dijana se uveliko porodila, a sedam meseci nije imala nikakve prihode. Poruka iz RFZO koju je dobila u junu bila je kap koja je prelila čašu.

“Početkom juna, ponovo vraćaju doznake sa obrazloženjem da lekar nije napisao dve reči – ‘I DALjE’. Poslodavac je stupio u kontakt sa mojim lekarom koji smatra da greške nema, jedno bolovanje se zaključuje, a drugo otvara”, kaže Dijana koja više ne vidi način da se bori sa sistemom.

Privatna arhiva

Problem kašnjenja isplata trudnicama nije novitet, međutim u njenom slučaju je čitava procedura dobila nove dimenzije. U želji da saznamo šta znače te “dve reči” i kako je moguće da se ovaj slučaj toliko zakomplikovao da porodilja već duže od devet meseci živi bez dinara, kontaktirali smo RFZO, ali do danas nismo dobili odgovor o Dijaninom slučaju.

 

Autor: Nova.rs