Poreska uprava obavestila je obveznike fiskalizacije o važnom koraku tokom prelaska na novi sistem.

Foto: Pixabay

Naime, oni koji su podneli prijavu za izdavanje bezbednosnog elementa i u svoje poresko sanduče dobili obaveštenje o njegovom preuzimanju, uručenje bezbednosnih elemenata vrši se na posebno obeleženim šalterima eFiskalizacija u 37 filijala Poreske uprave, saopšteno je iz ove institucije.

U Poreskoj upravi pozivaju obveznike fiskalizacije da preuzmu bezbednosne elemente u nadležnoj filijali prema mestu sedišta, radnim danima u periodu od 7.30 do 15.30.

Centar za velike poreske obveznike uručuje bezbednosne elemente obveznicima fiskalizacije za koje je nadležan.

Budi eFiskalizovan

Novi model fiskalizacije podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja, putem kojeg obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izdaje fiskalni račun sa QR kodom.

Period prelaska na novi sistem traje od 1. novembra 2021. godine do 30. aprila 2022. godine.

Od 1. oktobra poreski obveznici putem portala ePorezi mogu da prijavljuju poslovni prostor i poslovne prostorije u kojima obavljaju delatnost, za koje je neophodno posedovanje fiskalnog uređaja.

Takođe, od 15. oktobra do 31. januara 2022. godine preko sajta Poreske uprave, svaki poreski obveznik mogao je da se prijavi za subvenciju Vlade Srbije – 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju, pri čemu oni koji nisu u sistemu PDV-a dobijaju za 20 odsto veću subvenciju za kase.