Isplata jednokratne pomoći u iznosu od 20.000 dinara u skladu je sa Zaključkom Vlade Republike Srbije. Republički fond PIO ima nameru da pruži novčanu podršku korisnicima penzija (starosnim, prevremenim starosnim, invalidskim i porodičnim penzionerima), korisnicima privremene naknade – invalidima rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, kao i invalidnoj deci koja su korisnici privremene naknade kod Republičkog fonda PIO. Pravo na ovu pomoć ostvaruju oni koji su ispunili uslove zaključno sa 23. novembrom 2023. godine.

Foto: RTV Biser

Direktor Republičkog fonda PIO, Relja Ognjenović, obaveštava javnost da će isplata pomoći od 20.000 dinara početi 30. novembra. Ova novčana podrška će biti dostupna svim penzionerima koji su do tog datuma podneli zahtev za penzijsko i invalidsko osiguranje. Važno je napomenuti da će pomoć biti isplaćena bez obzira na datum donošenja rešenja, uz prvu isplatu penzije. Direktor ističe da je ovo deo niza mera koje država Srbija preduzima kako bi poboljšala život najstarijih sugrađana, a u prethodne dve godine penzije su već povećane za 56 procenata, uključujući januarsko povećanje od 14,8 posto. Cilj je postavljen ambiciozno – prosečna penzija od 450 evra do 2025. godine.

Sredstva za isplatu novčane pomoći su obezbeđena Finansijskim planom Republičkog fonda PIO, a sam iznos od 20.000 dinara biće isplaćen na isti način kao i penzije. Direktor Ognjenović napominje da će Fond pokriti i troškove poštarine za korisnike koji primaju isplatu na kućnu adresu.