Интересовање за туристичке ваучере за одмор у Србији је огромно па је првих 100.000 одобрених за ову годину подељено већ почетком фебруара, каже директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић и додаје да је према информацијама које има ребалансом буџета опредељено још сто милиона динара, што је довољно за 20.000 ваучера.

Ilustracija/Pixabay

По ваучеру се даје 5.000 динара, за првих 100.000 издвојено је 500 милиона динара, па укупна сума опредељена за овогодишње ваучере износи 600 милиона динара.

Лабовић за Тањуг наводи да се још не зна када ће почети подела додатних 20.000 ваучера и истиче да осим што су грађани веома заинтересовани за овај вид субвенционисаног одмора у Србији, велико је и интересовање оних који ваучере примају.

– За пријем ваучера јавило се чак 1848 објеката а највећи број њих се налази у Сокобањи, затим у Врњачкој Бањи. Велико је било и интересовање и када је реч о Златибору, Копаонику, Пролом Бањи, Луковској Бањи – каже Лабовић, уз оцену да је очигледно да су ваучери оправдали своје увођење.

Она истиче да се откада је почело њихово издавање из године у годину бележи пораст броја броја домаћих туриста у нашој земљи.

– Пре ове мере субвенционисања одмора у Србији, имали смо стагнацију, чак и пад а сада бележимо повећање броја долазака и ноћења домаћих туриста – наглашава Лабовић.

Указује и да је с обзиром на то да је 2020. година направила озбиљне последице по туризам, како у нашој земљи, тако и у целом свету, домаћи туризам донекле компензовао укупан губитак који би се догодио да нисмо имали велико интересовање домаћих туриста за одмор у Србији.

– Очекујемо да ће се ове године још већи број домаћих туриста определити за одмор у Србији, јер смо научили да се организујемо и у новим условима који владају. Судећи према информацијама са терена о досадашњим резервацијама, ова очекивања су веома реална – каже за Тањуг Марија Лабовић.

Објашњавајући ко има право на туристичке ваучере истиче да за њих могу да се пријаве пензионери, запослени са примањима мањим од 70.000 динара, студенти.

Као неопходан предуслов за пријаву за ваучер, наводи обављену резервацију за минимум пет ноћења.

Извор: ekapija.com