Tradiconalna 16. po redu Letnja kampanja Instituta za transfuziju krvi Srbije i Crvenog krsta Srbije počela je danas u dva grada i jednoj opštini – Požarevcu, Smederevu i Mionici. Akcija se održava tokom letnjih meseci – juna, jula, avgusta i septembra u više od 40 gradova i opština, kao i na teritoriji Grada Beograda i centralnog regiona Srbije.

Foto: RTV „Biser“

Cilj kampanje je da se u naredna četiri meseca obezbede dovoljne količine krvi. Prema rečima Ivane Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije, ovom akcijom biće zbrinuti pacijenti koji se leče na klinikama u Beogradu, kao i devet Opštih bolnica u Srbiji, od kojih je jedna i Opšta bolnica u Požarevcu.

Ivana Rodić i Saša Obradović, Foto: RTV „Biser“

„Ova akcija ima za cilj i zbrinjavanje pacijenata čije je lečenje bilo odloženo zbog vanrednog stanja i cele situacije sa koronavirusom“, rekla je Ivana Rodić i dodaje da je zadatak Instituta i Crvenog krsta da odgovori potrebama bolnica, a to će moći ako se pokaže humanost i solidarnost i ako građani u naredna četiri meseca budu redovno dobrovoljno davali krv.

„Zalihe krvi su u porastu od prethodne nedelje, ali i dalje nisu na optimalnom nivou, a značajan problem već više od tri nedelje su smanjene rezerve negativnih krvnih grupa“, naglašava Rodić.

 

Sekretar Crvenog krsta Požarevac Saša Obradović je pozvao građane da dođu i daju krv svakog ponedeljka od 9 do 15 časova u prostorijama Crvenog krsta Požarevac kako bi se tokom naredna četiri meseca rezerve krvi održale na optimalnom nivou.

Autor: RTV „Biser“