Narodna banka Srbije je u saradnji s bankama učesnicima u sistemu IPS NBS nastavila da uvodi inovativna rešenja za izvršavanje instant plaćanja. Unapređen je postojeći metod plaćanja na internet prodajnim mestima – pored skeniranja IPS QR kôda trgovca, od danas se plaćanje na internetu može obaviti i klikom u mobilnom internet pretraživaču putem tehnologije deep link.

 

Foto: RTV Biser

Sve što je neophodno da korisnici urade jeste da na internet sajtu trgovca kojem pristupaju putem mobilnog telefona kao način plaćanja izaberu dobro poznatu opciju „IPS skeniraj” i moći će da izaberu banku čijom aplikacijom žele da izvrše plaćanje. Nakon tog izbora i klika na dugme Plati, od trgovca se preuzimaju podaci neophodni za plaćanje i korisniku se otvara aplikacija mobilnog bankarstva sa informacijom o iznosu za plaćanje. Korisnik sprovodi autentifikaciju onako kako to inače čini – putem PIN-a, otiskom prsta ili prepoznavanjem lica i transakcija se izvršava u nekoliko sekundi.

Na ovaj način, korisnici dobijaju sigurno i jednostavno rešenje da svoju kupovinu obave u potpunosti putem mobilnog telefona, i to u sigurnom okruženju svoje aplikacije mobilnog bankarstva, bez ostavljanja podataka o svom platnom instrumentu na internetu.

Učesnici sistema IPS NBS koji su u ovom trenutku obezbedili pomenutu uslugu građanima jesu sledeće banke: AIK banka, Banka Inteza, Unikredit bank, Komercijalna banka, Eurobank–Direktna, Rajfajzen banka, OTP banka i Erste bank.

Pravnim licima i preduzetnicima – korisnicima aplikacije mobilnog bankarstva opisano plaćanje obezbedili su: Banka Inteza, Unikredit bank i Eurobank–Direktna.

Uslugu prihvatanja instant plaćanja putem tehnologije deep link trgovcima su obezbedile Banka Inteza i Komercijalna banka. Na ovaj način (putem jednog mobilnog uređaja) za sada se može plaćati na sajtovima trgovaca kao što su: www.laguna.rswww.winwin.rswww.gigatron.rswww.korisnaknjiga.com.

Uvođenje instant plaćanja donosi mnoge prednosti malim i velikim internet trgovcima. Tako je manji trgovac Korisna knjiga d.o.o. prvi za svoju internet prodavnicu pripremio rešenje u kojem omogućava instant plaćanje na navedeni način. Ovo dokazuje jednostavnost primene instant plaćanja na internet prodajnim mestima. Nadamo se da će primer ovog i prethodno pomenutih trgovaca ohrabriti i druge internet trgovce da, u saradnji sa svojim bankama, uvedu IPS plaćanja na svojoj internet stranici, naročito ako se imaju u vidu niske trgovačke naknade koje banke mogu da ponude za IPS plaćanja.
Podsećanja radi, instant plaćanje na internetu ne zahteva prekucavanje podataka kao prilikom plaćanja platnim karticama na internetu. Pored toga, ovakav način plaćanja sigurniji je od plaćanja platnim karticama, jer kupac nijedan podatak koji se odnosi na njegov platni instrument ne unosi na internet stranicu trgovca, za razliku od plaćanja platnim karticama, kada, da bi izvršio plaćanje, mora uneti broj kartice i ostale neophodne podatke. U tom smislu, rizik zloupotrebe platnog instrumenta kod instant plaćanja znatno je smanjen.

Narodna banka Srbije je svojom izrazito povoljnom tarifnom politikom stvorila uslove da troškovi prihvatanja instant plaćanja za trgovce budu znatno niži od troškova prihvatanja platnih kartica, jer banke imaju sve uslove da ove transakcije trgovcima ponude po značajno nižim naknadama. Time Narodna banka Srbije motiviše i male trgovce koji danas ne prihvataju platne kartice da na svojim internet prodajnim mestima omoguće upotrebu ovog inovativnog, ali i troškovno povoljnijeg načina plaćanja, što je značajno za dalji razvoj elektronske trgovine.

Pored ranije pomenutih banaka, pri kupovini putem mobilnog telefona korisnici će moći da vide i izbor aplikacija mobilnog bankarstva drugih banaka koje se nalaze u pilot-fazi i koje su u ovom trenutku obezbedile novu uslugu samo ograničenom broju korisnika. To su Halkbank i Kredit agrikol. Kada ove banke budu dobile odobrenje Narodne banke Srbije za omogućavanje nove usluge svim građanima, Narodna banka Srbije će o tome obavestiti javnost. Ostale banke su u fazi testiranja.

Uvođenjem novog servisa plaćanja mobilnim telefonom Narodna banka Srbije i banke značajno utiču na jednostavnost i sigurnost kupovine na internetu, što kupci očekuju i zahtevaju od internet trgovaca. Kao takav, metod plaćanja na internetu „IPS skeniraj” predstavlja dodatni podstrek za dalji razvoj internet trgovine u Republici Srbiji.