Pilot projekat „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“ u pet škola u Braničevskom okrugu

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović predstavljajući Pilot projekat „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“ rekla je da će se ovaj projekat realizovati u školskoj 2023/2024. godini u 95 škola, odnosno u 73 osnovne i 22 srednje škole, koje ostvaruju jednosmenski rad na teritoriji čitave Srbije.

Foto: RTV biser

Precizirala je da će se dodatni časovi fizičkog i zdravstvenog vaspitanja odvijati za oko 5.000 učenika u 194 odeljenja, od čega je 172 odeljenja osnovnih škola i 22 odeljenja srednjih škola.

U Braničevskom okrugu Pilot projekat će se realizovati u  OŠ „Vuk Karadžić“ Požarevac, OŠ „Sveti vladika Nikolaj“ Bradarac, OŠ „Ugrin Branković“ Kučevo, OŠ „Vuk Karadžić“ Majilovac, Srednja škola „Mladost“ Petrovac na Mlavi.

Memorandum o saradnji u okviru ovog Pilot projekta potpisali su Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo sporta, svako u domenu svoje nadležnosti.

Ministarka je istakla da razvoj psihofizičkih sposobnosti i negovanje zdravih stilova života uz aktivno uključivanje učenika, treba da doprinesu razvoju pozitivnih ljudskih vrednosti kod učenika, unapređivanju odnosa zasnovanih na međusobnom poštovanju i saradnji i solidarnosti uz uvažavanje različitosti.

Dodala je i da je Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2030. godine, Akcionim planom i zakonima, istaknut značaj fizičkog i zdravstvenog vaspitanja dece i učenika.

Ona je navela da se nastava fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, realizuje se u svim školama u Republici Srbiji kao obavezni predmet, koji je propisan planom i programom nastave i učenja.

Koncepcija fizičkog i zdravstvenog vaspitanja ne zasniva se samo na fizičkom vaspitanju kao obaveznom predmetu, već na jedinstvu časovnih, vančasovnih i vanškolskih aktivnosti. Zato škole, pored redovne nastave, slobodnih nastavnih aktivnosti i izbornog programa, odnosno obaveznih delova školskih programa, realizuju i druge programe u nameri da odgovore na specifična interesovanja svojih učenika“, rekla je ministarka i dodala da je jedan od tih programa i ovaj projekat.

Naša vizija razvoja obrazovanja i vaspitanja jeste u tome da obezbedi kvalitetno obrazovanje za postizanje punog potencijala svakog deteta, mlade i odrasle osobe u Republici Srbiji, i radićemo na tome, jer svako dete ima pravo da odrasta zdravo i zato želim uspešan rad na zadovoljsto svih“, zaključila je ona.

Predstavljanju projekta prisustvovali su direktori i nastavnici fizičkog i zdravstvenog vaspitanja iz škola u kojima će se realizovati .

Ministarka zdravlja Danica Grujičić navela je da je resorno ministarstvo odredilo domove zdravlja prema teritorijalnoj nadležnosti da organizuju timove, koji će se sastojati od pedijatra, lekara sportske medicine i medicinske sestre, a koji će sprovoditi sistematske preglede u svim školama koje su obuhvaćene pilot projektom.

Ministar omladine i sporta Zoran Gajić izrazio je zadovoljstvo što resorno ministarstvo zajedno sa Ministarstvom prosvete i Ministarstvom zdravlja realizuje pilot projekat.

Ministrastvo sporta će tretirati sport kao integralnu celinu koja se sastoji iz tri dela, gde je prvi i osnovni deo fizičko vaspitanje, kako u mlađem tako i u starijem školskom uzrastu. Svesni smo da svi sportski rezulatati potiču od prvog koraka, a to je fizičko vaspitanje koje se ostvaruje u nastavi fizičkog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama, kao i vanastavnim aktivnostima“, rekao je Gajić.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je naveo da je u samom nazivu projekta jasno da je usmeren ka deci i da je cilj da obezbedi bolje uslove, kako bi deca odrastala zdravije.