U opštini Petrovac na Mlavi Kovidom 19 zaražena su 162 lica, od toga 91 je iz Ustanove za smeštaj starijih i odraslih lica „Gvozden Jovančićević“ u Velikom Popovcu – 80 štićenika i 11 zaposlenih.

Foto: petrovacnamlavi.rs

Zbog velikog broja obolelih, a specifična populacija je u pitanju, bili smo prinuđeni da od Grudnog odeljenja opšte bolnice u Petrovcu, napravimo KOVID bolnicu, koja je isključivo za pacijente iz ovog doma. Na odeljenju se za sada nalaze 7 osoba, koje su inače dugogodišnji, hronični bolesnici. Štićenici, koji su pozitivni, a bez simptoma, izolovani su u posebnim prostorijama u samoj Ustanovi. Nažalost, jedna osoba iz ovog doma je preminula. U pitanju je starije lice, koje je bilo dugogodišnji i težak, hronični bolesnik, rekao je Duško Nedinić, predsednik opštine.

Takođe, zaposleni iz ove Ustanove, koji su pozitivni na virus, nalaze se u kućnoj izolaciji. Kako je broj radnika smanjen, pritisak na one koji nisu pozitvni i koji su ostali da rade je izuzetno veliki. I to je sada situacija koju treba izdržati i sa kojom se treba nosti, pogotovo jer se očekuje da testovi pokažu da ima još zaraženih. Svi zaposleni radne svom snagom i prekovremeno, pod punom opremom kako bi zbrinuli štićenike. Zaista zaslužuju sve pohvale i divljenje, jer je njihov posao i bez ove epidemije težak, ali i plemenit, istakao je Nedinić.