Američki grandž bend Pearl Jam po prvi put je objavio necenzurisanu verziju spota za pesmu „Jeremy“, i to povodom Nacionalnog dana borbe protiv oružanog nasilja.

Pearl Jam, Foto: Youtube screenshot

Pesma sa kultnog albuma „Ten“ (1992) inspirisana je slučajem zlostavljanog tinejdžera Džeremija Vejda Dela koji je izvršio samoubistvo pred svojim razredom u školi. Spot koji je režirao Mark Pelington osvojio je MTV Video nagradu 1993. godine, ali originalna verzija dosad nije ugledala svetlost dana, podseća Rolling Stone.

Naime, u izmenjenoj verziji spota iz 1992. Džeremijevo samoubistvo je samo nagovešteno, dok se u necenzurisanoj i remasterizovanoj verziji, koju je Pearl Jam objavio u petak na internetu, vidi kako glumac Trevor Vilson, koji igra Džeremija u spotu, stavlja pištolj u svoja usta.

„Porast oružanog nasilja od objavljivanja pesme ‘Jeremy’ je zastrašujuć. Objavili smo necenzurisanu verziju spota koja je 1992. bila nedostupna usled zakona o cenzuri na televiziji. Možemo sprečiti smrti prouzrokovane vatrenim oružjem, bez obzira da li je reč o masovnim pucnjavama, smrti iz očajanja, pripadnicima snaga bezbednosti ili nesrećnim slučajevima“, naveli su članovi benda Pearl Jam u pisanoj izjavi.

Izvor: N1, Rolling Stone