Sinoć je u Domu kulture – Petrovac na Mlavi u okviru „Gulinih dana“ odigrana predstava „Ožalošćena porodica“ koju je izvelo Amatersko pozorište „Milivoje Živanović“ Centra za kulturu Požarevac.

Foto: RTV Biser

Naš um radi putem asocijacija i misaonih slika. Tako najlakše pakuje podatke u svoju memoriju, analizira situacije, stvara, otkriva… Pomoću vizuelizacije. Kada rešavamo neki problem, u glavi kreiramo misaone slike različitih scenarija koja bi mogla da dovedu do rešenja.

Rekli bi smo da su sinoć u prepunoj sali Doma kulture u Petrovcu na Mlavi ljubitelji pozorišta imali sličan osećaj. Već mesecima se čuju glasovi u superlativu, a ovoga puta i petrovačka pozorišna publika je imala priliku da na svojoj sceni pogleda toliko hvaljenu predstavu Amaterskog pozorišta „Milivoje Živanović“ Centra za kulturu Požarevac „Ožalošćena porodica“.

Gostovali su druge festivalske večeri dvanaeste Smotre glumačkih ostvarenja „Gulini dani“ nazvane po čuvenom glumcu, rodom iz Petrovca, Dragoljubu Milosavljeviću Guli koji nam je ulepšao mnoge trenutke u pozorištu, na filmu, televiziji, radiju… Stručni i komentari publike uvek su bili da je ova postavka „Ožalošćene porodice“ nesvakidašnja i Nušić nikada ovako viđen.

Rediteljka Dragana Stojanović Danda i njen umetnički ansambl napravili su fantastičnu osavremenjenu transformaciju likova i kreirali postavku koja ne odskače od Nušićeve umetničke zamisli, ali je stavlja i u fokus savremenih odnosa tako da se možemo prepoznati. Oni najjednostavniji recepti su uvek i najbolji. Čovek se ponekad zapita gde je ta granica između profesionalizma i amaterizma. Predstava koja zadržava pažnju. Dinamična, tragikomična… Zavesa je spuštena, rampa je podignuta. Priznanje za glumačko ostvarenje večeri dobio je Blagoje Savović za ulogu Agatona.

Festival traje od 14. do 20. aprila kada će biti uručene nagrade.

Organizator je Kulturno – prosvetni centar Petrovac na Mlavi.