U Narodnom muzeju Veliko Gradište, u utorak 21 septembra, sa početkom u 18,00 časova, biće upriličeno otvaranje izložbe, promocija knjige i predstavljanje spomenice obeležavanja 80 godina od bombardovanja Velikog Gradišta.

Foto: Narodni muzej Veliko Gradište

Dnevnik, kao istorijski izvor prvog reda, 1941. godine vodio je Nikola Mihajlović koji je u Veliko Gradište došao 3. aprila 1941. godine, za čije se postojanje do skoro nije znalo.

Na izložbi će premijerno biti prikazane i fotografije koje se odnose na nemačke izvore koji su fotografisali, bombardovanje. Postoje indicije da su ovo bombardovanje Velikog Gradišta i snimali sa rumunske strane Dunava

Kako kaže organizator, “filozofija fašizma nije uspela“ i o tome govore i stihovi gradištanskog pesnika Novice Stokića koje će predstaviti na ovoj večeri.

Promovisanje knjige predočiće autor predgovora magistar književnosti Ljubimka Blažević i magistar slikarstva Dragan Bogičić, a za dizajn celog projekta bio je zadužen i Aleksa Gajić.

Izložbi će prisustvovati i sin Nikole Mihajlovića koji je dnevnik svoga oca pre mesec dana poklonio Narodnom muzeju Veliko Gradište.
Ovaj istorijski izvor prvog reda se kao scenario priprema za strip album koji u Italiji treba da uradi Živorad Mišić.

Svaki posetilac dobiće bedž kao znak obeležavanja ovog tragičnog događaja koji se premijerno posle 80 godina pokazuje, pre svega gradištanskoj, ali i široj javnosti Srbije.

Foto: Narodni muzej Veliko Gradište