Broj sajber napada bankarskim trojancima ove godine je dvostruko veći nego prošle i dostiže skoro 20 miliona, saopštili su istraživači kompanije Kaspersky. Pored krađe bankovnih podataka, sajber kriminalci su razvili i nove šeme prevara. Konkretno, u ovogodišnjoj sezoni rasprodaja oko Crnog petka prvi put su upotrebili novu vrstu fišinga koristeći usluge „Kupi sad, plaćaj kasnije“ (Buy Now Pay Later – BNPL). Ovo su neki od nalaza iz izveštaja kompanije Kaspersky „Kako su kupci prevareni u sezoni Crnog petka 2022. godine“, čiji je cilj edukacija korisnika kako da ostanu bezbedni tokom rasprodaja.

Foto: Pixabay

Bankarski trojanci su jedan od alata koji sajber kriminalci koriste da profitiraju u sezoni sniženja. Ovi maliciozni programi čuvaju podatke koje korisnik unese kada kupuje na nekom sajtu, što znači da sajber kriminalci dobijaju pristup broju kreditne ili debitne kartice, datumu važenja i CVV broju, kao i podacima za pristup korisničkom nalogu na samom sajtu. Ukradene podatke sajberkriminalci mogu koristiti da isprazne bankovni račun žrtve, za kupovinu ili ih mogu prodati na Dark Web-u.
Nakon naglog pada broja napada bankarskim trojancima 2021. godine, sajber kriminalci su im se vratili sa novom žestinom. Od januara do novembra, Kaspersky proizvodi su otkrili i sprečili skoro 20 miliona napada, što znači da je ukupan broj detektovanih napada porastao za 92%.
Sezona rasprodaja neizbežno privlači pažnju i kupaca i trgovaca, ali je i omiljeno vreme za sajber kriminalce. Oni koriste priliku da kreiraju neodoljive, ali lažne ponude koje veoma kratko traju. U žurbi da nešto dobiju besplatno ili po najnižoj ceni, kupci ne posvećuju dovoljno pažnje validnosti sajtova.
Stručnjaci kompanije Kaspersky su ove godine prvi put naišli na brojne primere fišing stranica koje zloupotrebljavaju BNPL plaćanje. Ova opcija je privlačna potrošačima, posebno mladima, jer omogućava podelu iznosa na više rata bez kamate, a posebno je popularna u sezoni rasprodaja kao što je Crni petak.
Primer ove prevare je zloupotreba popularne platforme EBay koja ima brojne korisnike i u Srbiji. Prevaranti su napravili stranicu koja imitira zvaničnu, obmanjujući žrtve da moraju da reaktiviraju svoj nalog unošenjem kredencijala. Nakon što žrtve ukucaju podatke, sajber kriminalci će pokušati da ukradu što više novca sa kartice koja je registrovana za plaćanje na platformi.
– Šoping događaj godine – Crni petak – veoma je aktivan period ne samo za prodavce i njihove kupce, već i za prevarante koji žele da ukradu što više novca od onih koji žure da ugrabe najbolje ponude. Nova prevara sa uslugom „Kupi sada plati kasnije“ dokaz je da se sajber kriminalci ne zaustavljaju i da uvek smišljaju nove načine zarade. U nekom drugom periodu, kupac bi lakše posumnjao u prevaru, ukoliko je proizvod prejeftin. Međutim, tokom perioda sniženja koja donosi Crni petak, kupci postaju manje oprezni i laka meta za sajber kriminalce. Zato je veoma važno da obratite pažnju na kom sajtu kupujete, da budete oprezni sa nepoznatim kompanijama i koristite pouzdano bezbednosno rešenje – prokomentarisao je Dragan Davidović, direktor kompanije Kaspersky za istočnu Evropu.
Pročitajte više o prevarama koje zloupotrebljavaju Crni petak na blogu Securelist.
Da biste uživali u najboljem što Crni petak nudi ove godine, obavezno sledite nekoliko jednostavnih saveta:
– Zaštitite sve uređaje koje koristite za onlajn kupovinu pouzdanim bezbednosnim rešenjem.
– Ne verujte linkovima ili prilozima iz elektronske pošte; dvaput proverite email adresu pošiljaoca pre nego što bilo šta otvorite.
– Dvaput proverite adresu e-prodavnice pre unosa bilo koje informacije: da li je URL tačan? Ima li pravopisnih grešaka ili grešaka u dizajnu?
– Da biste zaštitili svoje podatke i finansije, uverite se da je stranica za plaćanje bezbedna i da postoji ikona zaključanog katanca pored URL adrese.
– Ako želite da kupite nešto od nepoznate kompanije, pre bilo kakve odluke proverite recenzije.
– Verovatno nećete znati da nešto nije u redu sve dok ne vidite izvod iz banke ili kreditne kartice. Ako i dalje dobijate papirne izvode, nemojte čekati da stignu u poštansko sanduče. Pratite putem e-bankinga da li sve naknade deluju legitimno. Ako ne deluju, odmah kontaktirajte s bankom ili kartičarskom kompanijom da biste rešili situaciju.