U maloj sali Centra za kulturu u Požarevcu 28.5.2024. godine održana je promocija romana za decu i mlade ,,Školomeri“, pesnika, dramskog i proznog pisca Nenada Ž. Miloševića, profesora srpskog jezika i književnosti u Požarevačkoj gimnaziji.

Ilustracija/Pixabay

O temi međuljudskih odnosa, unutrašnjih promena likova učenika jednog zamišljenog odeljenja VII-3, Dunji, Kristini, Egzanu, Mihajlu i Jakši, o njihovoj potrebi da budu nevidljivi ili vidljivi po svaku cenu u školi, porodici i među drugovima, sa autorom knjige je govorila Jelena Čobić Stanisavljević, moderator večeri. Ova interaktivna promocija uključila je i publiku u igru reči i asocijacija na pojmove koji su u knjizi tvoreni da povežu pojedine likove i budu jasan komentar na savremeni način komunikacije među mladima. Emotikoni su način da dete izrazi svoje trenutne emocije, njegove nove i izmišljene reči, način su da pokaže da iza trenutnih osećanja postoji jedan mnogo dublji svet. U njemu nisu važni predmeti koji imaju magično svojstvo, nego svaki pojedinac i ono što on može da učini za dobrobit drugog.
U oživljavanju likova iz knjige pomogli su učenici Požarevačke gimnazije: Maša Doderović, Tijana Stanković, Momčilo Odadžić i Bogdan Trailović. Muzikom su svet dece i njihovih unutrašnjih promena u tinejdžerskim danima obojili Dušan Radovanović, profesor biologije u Požarevačkoj gimnaziji i učenici ove škole: Mihailo Nonković, Đorđe Baljak, Nikola Radovanović i Rastko Simeonović. Scenografiju je svojom idejom ukrasila Katarina Vukašinović, profesorka likovne kulture u Požarevačkoj gimnaziji.

Promociju su organizovali Narodna biblioteka ,,Ilija M. Petrović“ i Centar za kulturu Požarevac. Roman ,,Školomeri“ pohvaljen je na prošlogodišnjim Drinskim susretima. Objavljen je u maju ove godine, u suizdavaštvu ASoglas izdavaštva iz Zvornika i Instituta za dečju književnost iz Beograda.

Izvor: Narodna biblioteka Ilija M. Petrović Požarevac