Osnovna planinarska  obuka, koja je održana  tokom vikenda na Stražilovu, uspešno je završena. Polaznici obuke bili su članovi Sportsko planinarskog udruženja „Srbije u pedalj“ iz  Stare Pazove, Novog Sada, Vršca, Beograda, Smedereva, Zrenjanina i drugih mesta Srbije.

Foto: fotodozet

Nastava je izvedena po programu Planinarskog saveza Srbije (PSS).  Edukaciju 35 planinara su sproveli licencirani vodiči, treneri i spasioci PSS Ivana Ivančević, Velizar Vemić, Jovica Radović, Srđan Cicmil, Đorđe Nikolić i Darko Dozet.

Predmeti koje su polaznici tokom dva dana slušali i vežbali bili  su Istorija planinarstva, planinarska organizacija, priprema za odlazak u planinu, poznavanje planina, osnove meteorologije, planinarska oprema, orijentacija, prva pomoć, opasnosti u planini, tehnike kretanja,  planinarska etika, bezbednost i odgovornost u izvođenju akcija.

Vodiči Vemić i Nikolić su, paralelno sa obukom za odrasle, program obuke posebno prilagodili za planinarski podmladak koji je oduševljeno upijao sva znanja i nije mario za prohladan fruškogorski vikend.

Mlađane Jovana Turkan iz Beograda i Nina Marković iz Stare Pazove uzbuđeno su govorile o novim tehnikama koje su naučile i zadovoljstvu jer su upoznali nove drugare.

Jelena Nikolić i Jasna Surdučki iz Stare Pazove, iako planinare već neko vreme, naglasile su da su spoznale mnogo novih tehnika i informacija koji će doprineti da se sigurnije i bezbednije kreću planinama. Takođe, dodale su i da su ovakve obuke neophodne za svakoga ko odlazi u prirodu.

Obuka je obavezna za sve koji se učlane u planinarska društva i žele da učestvuju u zvaničnim planinarskim akcijama, a neophodna je i za sticanje prava na osiguranje.

-„Srbija u pedalj“ će raditi na tome i insistirati da kompletno članstvo blagovremeno završi osnovnu obuku jer nam je bezbednost na prvom mestu – ističe predsednica udruženja Ivana Ivančević.

Za segment opasnosti u planinama i prvu pomoć bio je zadužen Srđan Cicmil, inače pripadnik Gorske službe spašavanja, dok je za meteorologiju i planinarsku opremu bio zadužen Darko Dozet.

Jovica Radović je polaznicima obuke ispričao  zanimljive priče iz istorije srpskog i svetskog  planinarstva.

Edukaciji su prisustvovali Neda Milošević predsednica Komisije za planinarsko obrazovanje Planinarskog saveza Srbije i predsednik Planinarskog saveza Vojvodine Milan Mirković.

Milošević je apostrofirala značaj planinarstva za mentalno i fizičko zdravlje građana i pozvala sve da se priključe planinarskim društvima i time postanu deo planinarskog pokreta, dok se Mirković pohvano izrazio prema aktivnostima organizatora koji ne osvajaju sebično vrhove već prioritet daju popularizaciji planinarstva.

Organizovanje ovogodišnje jesenje obuke podržala je Opština Stara Pazova.

Po završenoj obuci, svi polaznici uspešno su položili i pismeni test  i uručena su im uverenja Planinarskog saveza Srbije.