Оd октобра, када почиње нова школска година на униветзитетима, факултети ће академцима понудити студијске програме у области одевног инжењерства и дизајна, ваздухопловног машинства и пејзажне архитектуре, најавио је Бранко Ружић, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја на „онлајн“ конференцији посвећеној дуалном образовању на високшколским установама.

Ilustracija/Pixabay

Он је истакао да је израда и креирање студијских програма у рукама факултета и компанија, које траже заједнички интерес за реализацију оваквих студијских програма. Ружић је истакао да је Србија на сигурном путу да добије Закон о струдентском организовању, који је тренутно најваној расправи.

– Овај закон доноси нове могућности за студентско организовање и веће могућности да артикулишете своје потребе, усагласите ставове и утичете креирате области од значаја за студентску заједницу – навео је Ружић. – Најважније је што су на закону радили и студенти, на чему им честитам. Нацрт закона је на јавној расправи до 17. априла, након које ће бити упућен Влади и Скупштини на усвајањен.

Министар је истакао да су студенти показали и велики степен солидарности у време ванредног стања и посебну захвалност исказао студентима медицинских факултета који су на разне начине волонтирали у првим редовима и позвао их да се вакцинишу, јер је то једино решење за излазак из пандемије.

Онлајн конференцију посвећеној дуалним студијама на високошколским установама оранизовала је Студентска конференција универзитета Србије (СКОНУС) поводом Дана студената. На конференцији су учествовали студенти свих универзитета, као и помоћница министра за дуално образовање Габријела Грујић.

Извор: novosti.rs