Objavljeni konačni rezultati raspodele učenika po srednjim školama

škola

Konačni rezultati raspodele učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima objavljeni su danas na portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs ), dva dana ranije nego što je to predviđeno Kalendarom.

škola
Foto: RTV Biser

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović poželela je svim učenicima uspešan upis u srednje škole i dalji nastavak školovanja i istakla da su Ministarstvo prosvete i Vlada Republike Srbije omogućili dodatne resurse i podršku za veću efikasnost i kraće rokove za dobijanje informacija o rezultatima.

Ranija objava rezultata raspodele učenika po obrazovnim profilima ostvarena je zahvaljujući unapređenju informacionog sistema i procesa za realizaciju završnog ispita i upisa u srednje škole. Vlada Srbije, Ministarstvo prosvete, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Fakultet organizacionih nauka nastaviće da unapređuju proces završnog ispita i upis u srednju školu, u cilju da se deci pruži maksimalna podrška tokom ovako važnog procesa za njihovu budućnost. U prvom krugu raspoređeno je 59.091 učenika. U jednu od prve tri želje raspoređeno je 81,43 odsto učenika, što je dobar rezultat, jer su učenici i njihovi roditelji ili drugi zakonski zastupnici dobro sagledali uspeh i ostvarene bodove na završnom ispitu, istakla je ministarka, dodajući da je po prvom opredeljenju raspoređeno je 35.863 učenika, po drugom 8.147 i trećem 4.163 učenika“.

Ona je navela da su najtraženiji obrazovni profili u područja rada zdravstvo i socijalna zaštita u medicinskim školama, a od ostalih škola posebno visok indeks popularnosti je bio za srednje škole – Gimnazija Jovan Jovanović Zmaj u Novom Sadu, Srednja turistička škola na Novom Beogradu – hotelijerko-restoraterski tehničar, kao i za Vazduhoplovnu akademiju – avio-tehničar za vazduhoplov i motor .

Svaki učenik je imao pravo da iskaže 20 različitih opredeljenja za obrazovne profile.

U četvorogodišnje obrazovne profile upisano ukupno je 48.966 učenika, od čega u gimnazije 15.108. U trogodišnje obrazovne profile upisano je 10.125 učenika“, rekla je ministarka.

Ona je navela da posle prvog upisnog kruga, neraspoređenih učenika, njih 1.524, ima mogućnost da se u drugom upisnom krugu upišu na preostala slobodna mesta.

U četvorogodišnjim profilima preostalo je 7.866 mesta, dok je u trogodišnjim taj broj je 3.783.

Upis u srednje škole moći i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem, i iz inostrastva, korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula 2024. godine, ili odlaskom u srednju školu.

U utorak, 2. jula učenici koji nisu raspoređeni u prvom upisnom krugu moći će preko portala Moja srednja škola ili neposredno u osnovnoj školi da predaju listu opredeljenja, dok će 3. jula biti objavljen raspored učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima u drugom upisnom krugu.

Za sve one učenike koji iz zdravstvenih i objektivnih razloga nisu polagali završni ispit u junskom roku, moći će to da urade 14, 15. i 16. avgusta 2024.godine.