Jedini sajt na svetu koji se bavi isključivo rejtinzima i ocenama bezbednosti vazdušnog putovanja – Airline Raitings, proglasio je australijski Qantas Airways najsigurnijom avio-kompanijom na svetu za 2021. godinu.

Pixabay

Qantas je na vrhu godišnje liste AirlineRatings.com. U pitanju je rang lista koja analizira čak 385 avio-prevoznika o sledećim faktorima: nesreća i evidencija ozbiljnih nezgoda; revizije upravnih tela; državne revizije; vodeće inicijative za bezbednost u industriji i starost flote.

AirlineRatings.com sebe naziva „industrijskim standardom“ za bezbednosne ocene, koristeći sistem od sedam zvezdica za informisanje putnika iz 195 zemalja o svim vazduhoplovnim stvarima, piše Travelmagazine.

Sajt je objavio vest ističući stalnu posvećenost kompanije Qantas bezbednosti i inovacijama kroz svoju stogodišnju istoriju.

AirlineRatings.com je takođe izdao duži spisak 20 najsigurnijih avio-kompanija za 2021. godinu.

Njihova lista od top-20 izgleda ovako:

 1. Qantas
 2. Air New Zealand
 3. Singapore Airlines
 4. Emirates
 5. EVA Air
 6. Etihad Airways
 7. Alaska Airlines
 8. Cathay Pacific Airways
 9. British Airways
 10. Virgin Australia
 11. Virgin Atlantic
 12. Hawaiian Airlines
 13. Southwest Airlines
 14. Delta Air Lines
 15. American Airlines
 16. SAS
 17. Finnair
 18. Lufthansa
 19. KLM
 20. United Airlines

U objavljivanju rang liste, glavni urednik AirlineRatings.com Džefri Tomas naglasio je da su svih 20 najboljih avio-kompanija izvanredne, te da su nijanse u pitanju koje su prelomile da se neka nađe na sredini a neka na dnu liste.

Izvor. b92