Na današnji dan 1999. godine poginuo je general-pukovnik Vojske Jugoslavije pilot Ljubiša Veličković, pomoćnik načelnika Štaba Vrhovne komande Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane za vreme obilaska položaja raketnih baterija PVO u selu Omoljica kod Pančeva nakon dejstva NATO avijacije na ovaj grad i položaje RV i PVO Jugoslavije.

Foto: RTV Biser

U znak sećanja na generala Ljubišu Veličkovića na njegov grob u rodnom Crljencu izašli su i položili vence članovi porodice, predstavnici lokalne samouprave, predstavnici RV I PVO Vojske Srbije, generalovi saborci, meštani naselja Crljenac, direktori javnih preduzeca i ustanova, prijatelji, poznanici i poštovaoci.

Foto: RTV Biser

Nakon polaganja venaca i odavanja počasti minutom ćutanja, prisutnima se obratio prvi čovek opštine Malo Crniće, gospodin Mališa Antonijević:

“ Znam da ne postoji dan u kome vam misli i osećanja nisu usmerena na Ljubišu, našeg pilota, generala, srpskog junaka. Rođen na ovoj zemlji, iz koje je upio sve najbolje, najlepše i najponosnije, samo je nju i voleo i jedino je u tu zemlju mogao da se vrati. Za njega druga, nije ni postojala. Hodajući njome, ostavljao je tragove, putokaze, dela, kako na zemlji, tako i na nebu. Koračajući, gledao je ka nebu. Leteći pogledom je tražio zavičaj. Često je avionom nisko Crljenac preletao, pokazujući time i značaj i mesto rodnog kraja i zemljaka u svom srcu. Ljudi umiru nekoliko puta. Kada im telo umre, kada umru i kada ih zaborave. Ljubiša Veličković nastavlja da živi u svojim delima, u svojoj deci i u našim srcima.“

Foto: RTV Biser

Sećanje na heroja, general pukovnika Ljubišu Velučkovića nastavljeno je na tradicionalnom Memorijalnom turniru na sportskom terenu u Crljencu.