Na svetom mestu iznad manastira Bradača u ataru sela Kula, na brdu Vranjevac pre 105 godina održana je zastrašujuća bitka u kojoj je Srpska vojska nadljudskim naporima, odbijala napad moćnije Austro-ugarske armije u Prvom svetskom ratu. Kraj velelepnog krstolikog spomenika koji je podignut na inicijativu igumana manastira Rukumija oca Simeona, održan je pomen znanim i neznanim junacima koji su položili svoje živote na braniku otadžbine.

Spomenik na Vranjevcu

Pomen stradalim ratnicima služio je iguman manastira Rukumija otac Simeon.

Nakon intoniranja himne ,,Bože pravde“, koju je izveo muški hor manastira Rukumija zajedno sa okupljenim građanima, počast senima palih ratnika, polaganjem venaca ukazali su predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, lokalne samouprave i predstavnici Udruženja potomaka ratnika 1912-1920.

Mališa Antonijević, predsednik opštine Malo Crniće

Prisutnim građanima se obratio predsednik opštine Mališa Antonijević: „Danas, dok stojimo na ovom svetom mestu još uvek su vidljivi rovovi gde su naši preci stvarali slobodu. Srbija nikada nije započinjala ratove, Srbija se uvek branila i uvek bila na pravoj strani, na strani pobednika. Sve ratne strahote, sva nedela onih koji su želeli da nas porobe i zverski se prema nama ponašali ne zaboravljamo. Ne zaboravljamo stradalog oca, majku, ubijenog brata, ne zaboravljamo svaku dečiju suzu, vrisak, traumu, ratno siroče, ne zaboravljamo… Hrišćani smo, praštamo, ali ne zaboravljamo!

Goran Dačić, predsednik udruženja potomaka ratnika opštine Malo Crniće 1912-1920.

Predsednik udruženja potomaka ratnika opštine Malo Crniće 1912-1920, Goran Dačić se osvrnuo na najtežu bitku koja se vodila upravo na brdu Vranjevac, 18. i 19. oktobra. “Životi ljudi, običnih i onih najvećih, budu pa prođu, kao svitac u letnjoj noći. Zaborave se i oni, i počasti, i sva njihova dela koja su učinili….Ono što ostaje da trajno svedoči jesu knjige i spomenici.

U okviru obeležavanja godišnjice bitke na Vranjevcu upriličen je prigodan kulturno umetnički program u kome su nastupali dramski umetnici Lepomir Ivković i Boško Puletić, Uno Mandžukić, učenik trećeg razreda OŠ “Milisav Nikolić” iz Kobilja sa svojim literalnim radom na temu “Zasto volim Srbiju” i hor manastira Rukumija.

Autor, foto: RTV Biser