Autori filmova koji žele da se takmiče za Oskara za najbolji film moraće da ispune kriterijume poštovanja različitosti društva, objavila je Američka akademija za filmsku umetnost i nauku.

Oscar

Akademija je postavila četiri standarda, za koja se nada da će poslužiti borbi protiv diskriminacije u društvu i podstaći ravnopravnu zastupljenost svih u stvaranju filmova.

Oscari su dugo kritikovani zbog nedostatka različitosti, poput male zastupljenosti žena i manjina, kako ispred, tako i iza kamere.

Godine 2016. odluka da se za nagrade za najboljeg glumca ne nominuje nijedan crni glumac ili pripadnik drugih manjina izazvao je talas ljutnje, a mnoge filmske zvezde bojkotovale su ceremoniju i krenuo je pokret #OscarsSoWhite (Oskari su tako beli).

To je podstaklo promene i Akademija je nedavno pozvala 819 novih članova da glasaju za ovogodišnje Oskare, a od njih su 45 posto žene i 36 posto su ne-belci.

Akademija je objavila da je do sada udvostručila broj žena u članstvu i utrostručila broj manjina koje nisu bile dovoljno zastupljene.

Standarde je proteklih meseci razvila radna grupa i oni propisuju da se u stvaranje filma moraju uključiti mnoge podzastupljene skupine poput žena, pripadnika etničkih manjina, pripadnika LGBTQ+ zajednice i invalida.

Do sada jedini standardi za najbolji film bili su da traje duže od 40 minuta i da udovoljava kriterijumima po tome kako je, gde i kada prikazan u javnosti.

Novi standardi će stupiti na snagu 2024. pa će se na 96. dodeli Oskara 2025. nadmetati samo filmovi koji će zadovoljiti najmanje dva standarda.

Predsednik Akademije Dejvid Rubin i izvršna direktorka Don Hadson rekli su kako standardi osiguravaju odražavanje različitosti globalne populacije na stvaranje filmova i na sastav publike koja se povezuje s tim filmovima.

Među standardima koji bi mogli privući najviše pažnje je onaj o sastavu glumaca. Filmovi poput onog „1917“ o Prvom svetskom ratu ili film o mafiji „Irac“ po tim kriterijumima bili bi u nevoljama.

Ti standardi propisuju jedno od sledećih: najmanje jedan od vodećih glumaca mora biti pripadnik podzastupljene rasne ili etničke grupe, najmanje 30 posto svih glumaca u sporednim i manjim ulogama moraju biti iz podzastupljenih skupina ili se priča mora baviti podzastupljenim skupinama.

Imajući na umu slučajeve filmova koji ne bi mogli da ispune te kriterijume, a vredni su razmatranja za najbolji film, akademija je uvela standarde uključivosti i na drugim područjima ‘iza kamere’.

Autor: Hina