Od sutra, 30. juna na teritoriji grada Beograda, obavezno je nošenje maski u gradskom prevozu i svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka. S obzirom na različitu epidemiološku situaciju u gradovima na teritoriji Republike Srbije, krizni štab će postepeno donositi mere u određenim gradovima, koje svakoga trenutka mogu biti pooštrene ukoliko se ne budu poštovale ili se budu pokazale kao nedovoljno efikasne, saopšteno je iz Vlade.

Pexels

Svi posetioci i gosti tržnih centara u Beogradu, kafića, restorana, noćnih klubova, salona lepote, teretana i slično, u obavezi su da sve vreme boravka u tim zatvorenim prostorima konstantno nose zaštitne maske. Bitno je napomenuti da maske i dalje ne moraju biti hirurške – sve nehirurške i zaštitne maske koje građani eventualno sami naprave su prihvatljive, navedeno je u saopštenju.

Što se ostatka Srbije tiče, najsnažnija preporuka svim građanima je da u svim zatvorenim prostorima i prevozu nose zaštitne maske, održavaju razdaljinu, koriste dezinfekciona sredstva i redovno peru ruke, dodaju iz Kriznog štaba.

Vlada i Krizni štab apelovali na sve građane da poštuju mere i preporuke, ponašaju se odgovorno i vode računa o svom zdravlju i zdravlju svojih najbližih.

Vlada Republike Srbije i Кrizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 nastaviće da sa najvećom pažnjom, iz dana u dan, prate razvoj epidemiološke situacije u Republici Srbiji i o svemu obaveštava građane, navedeno je u saopštenju.

Zamenica direktora „Batuta“ i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da je doneta odluka da bude obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima u Beogradu, jer je najveći broj novoinficiranih upravo iz glavnog grada i da je većina zaraženih boravila u zatvorenom prostoru, gde je bila u kontaktu sa većim brojem ljudi.

Kisić Tepavčević dodaje da maske ne moraju biti hirurške, već mogu biti i platnene.

Na pitanje da li je doneta odluka o ograničenju broja ljudi u zatvorenom prostoru, zamenica direktora „Batuta“ je rekla da će takva odluka biti doneta u zavisnosti od epidemiološke situacije, ali da zasad nije doneta.

Dodala je i da nema ograničenja rada restorana, ali da je i u njima, unutra, obavezno nošenje maski.

 

Autor: RTS, N1