Nikol Kidman je australijska glumica i režiserka. Rođena je 20. juna 1967. godine, na Havajima. Dobitnica je brojnih nagrada, uključujući Oskara, Emi nagradu, pet Zlatnih globusa i Srebrnog medveda u kategoriji „Najbolja glumica“.

Foto: Vikipedija

Glumačku karijeru je započela u Australiji 1983. godine sa filmom „Bush Christmas“. Postala je poznata zahvaljujući trileru „Dead Calm“, i TV seriji „Bangkok Hilton“. 1990. godine, probila se i u Holivud, nakon uspešnog filma „Days of Thunder“, u kojem je glumio i Tom Kruz.

Uspešnu karijeru na filmu nastavila je sa „Far and Away“, „Batman Forever“, „To Die For“ za koji je dobila Zlatni globus, i filmom „Oči širom zatvorene“. Za „Moulin Rouge!“ je dobila dve nominacije za Oskara, a za „The Hours“ je dobila Zlatni globus. Kidman je nastavila da niže uspehe, pojavivši se u „The Others“, „Cold Mountain“, „Dogville“, „Birth“ i „Rabbit Hole“, za koji je dobila treću nominaciju za Oskara. Isto joj je pošlo za rukom sa filmom „Lion“, a za HBO seriju „Big Little Lies“ je dobila Emi nagradu. u 2018. godini, pojavila se u „Destroyer“, „Boy Erased“ i filmu „Aquaman“.

Njena diskografija se sastoji od govornog albuma, EP-a, tri singla, tri muzička video spota, kao i deset gostujućih aranžmana i nekoliko neobjavljenih pesama. Iako je poznata u svetu filma, u muzičku industriju uplovila je 2000. godina, kada je snimila nekoliko pesama za film „Moulin Rouge!“. Njen duet sa Ewan McGregorom po imenu „Come What May“, je objavljen kao njen prvi singl u septembru 2001. godine.

Nikol je ambasadorka dobre volje za UNICEF i UNIFEM. 2006. godine je bila najplaćenija glumica u filmskoj industriji. Kidman takođe poseduje i svoju firmu Blossom Films.

Autor: RTV „Biser“