Nastavak subvencija za kupovinu prve nekretnine po osnovu rođenja deteta

KljuČ Photo By 472301

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju saopštilo je da je Vlada Republike Srbije, na predlog tog ministarstva, usvojila Odluku o utvrđivanju iznosa novčanih sredstava u 2024. godini za ostvarivanje prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja.

KljuČ Photo By 472301
Foto: Pixabay/472301

Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti za ove namene je, kao i do sada, 20.000 evra.

Pravo na novčana sredstva može se ostvariti za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave koje su utvrđene kao devastirana područja u visini 50 odsto vrednosti radova, kao i za izgradnju kuće u ostalim jedinicama lokalne samouprave – u visini 20 odsto vrednosti radova.

Takođe, ovo pravo može se ostvariti i za kupovinu kuće ili stana, u visini 20 odsto vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti, odnosno ugovorom o prodaji nepokretnosti.

Ovo pravo može se ostvariti i za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita – u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto prodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti, odnosno ugovorom o prodaji nepokretnosti.

Ovo pravo do sada su iskoristile 583 majke, navodi se u saopštenju.