Svetski dan čokolade obeležava se 7. jula od 2009. godine na svetskom nivou. Srbija se, takođe, pridružila mnogim zemljama u obeležavanju ove poslastice.

Pixabay

U celom svetu se 7. jula obeležava Dan čokolade kojim se slavi dolazak čokolade u Evropu još davne 1550. godine. Ovaj dan je vrlo značajan jer milijardu ljudi svakodnevno jede čokoladu. Interesantno je da je čokolada jedina jestiva namirnica koja se topi na temperaturi malo nižoj od temperature ljudskog tela i to je razlog zašto se topi u ustima.

Čokolada spada u najstarije napitke poznate čoveku. Čokolada vodi poreklo iz Centralne Amerike. Dobija se od biljke kakaovac u čijem plodu se nalazi veliki broj zrna kakaoa od kojih se pravi čokolada. Maje su koristile plodove kakaovca kako bi pravili napitak tako što su mrvili i kuvali u vodi plodove zajedno sa sojom, vanilom i čilijem. Danas je priprema drugačija. Zbog izrazito gorkog ukusa zrna se ostavljaju da fermentišu da bi se razvio bogat ukus, a posle toga se suše, čiste, prže, a zatim mrve. Zagrevanjem masa se pretvara u čokoladni liker u koji se dodaju zaslađivači, emulgatori, arome, kakao buter.

Evropljani jedu više čokolade od ostatka sveta. Interesantno je da žitelji Švajcarske, Velike Britanije i Nemačke u proseku pojedu po 11 kilograma ove namirnice na godišnjem nivou.

Poreklo čokolade

Prema nekim arheološkim dokazima, u Olmeci je pre 2.600 godina kuvana čokoladna smesa, zbog čega čokolada spada u najstarije napitke poznate čoveku.

Saznanja naučnika pokazuju da su pre 14 vekova Maje i Inke uživale u napitku napravljenom od zrna kakaoa, a Maje su imale čak i boga kakao napitka, odnosno čokolade, Ek Chuaha. Tada, u vreme kada se čokolada služila samo kao napitak, u nju su dodavani začini, vino ili kukuruzni pire, a čak i tada se verovalo da ovaj napitak deluje kao afrodizijak.

Najskuplja čokolada na svetu, vrednosti 7.728 evra, predstavljena je i izložena na festivalu čokolade u portugalskom gradu Obidoš pre dve godine.

YT

Čokolada je bila uvijena u jestivo zlato, a ograničenu seriju od 1.000 čokoladnih bombona čuvala su dva uniformisana čuvara.

Čokolada je bila punjena vlaknima od safrana, belim tartufom, vanilom sa Madagaskara, zlatnim pahuljicama i tajnim sastojkom.

Tvorac čokolade, Portugalac Danijel Gomeš rekao je da je čokoladu u obliku dijamanta Ginisova knjiga rekorda označila kao najskuplju na svetu.

Čokolada se prodavala u luksuznom pakovanju, odnosno u crnim lakovanim kutijicama sa drvenom osnovom na kojoj je bio urezan zlatan serijski broj, a koja je bila obložena hiljadama kristala „Svarovski“ i bisera i zlatnim trakama.

Još uvek se ne zna kome je ova čokolada prodata.

Autor: RTV „Biser“