Nagradu Zadužbine Milana Mladenovića za 2020. godinu dobio je beogradski bend Dram za pesmu „Daj mi sve“, koja se izdvojila među više od 240 numera koje su ispunile uslove regionalnog konkursa ustanovljenog u znak sećanja na Mladenovićev lik i delo.

SEEcult

Pobednička pesma, četvrti singl sa albuma grupe Dram „Nećemo promeniti svet“ (PGP RTS, 2019), proglašena je 21. septembra u Bitefartkafeu, na rođendan Milana Mladenovića (1958-1994), kultnog beogradskog i jugoslovenskog muzičara, frontmena Ekatarine Velike.

Na konkurs je prijavljeno 319 pesama, od kojih su 243 ispunile uslove konkursa i prosleđene članovima žirija na preslušavanje. Darko Rundek, Srđan Gojković Gile i Mirela Priselac Remi odabrali su najpre 25 pesama u uži izbor, a potom i 14 finalista, a kako su ispričali, zanimljivo je da su u prvom krugu selekcije svi kandidovali po 12 različitih pesama.

Finaliste su odabrali tako što su rangirali šest pesama sa svoje liste i šest sa lista ostalih članova žirija, pri čemu su znali samo naslov i tekst pesme, a ne i ime autora/benda.

Uoči proglašenja pobednika, prikazan je dokumentarni film “Plaža večnog vetra”, nazvan po naslovu prve pesme koju je Mladenović snimio sa Mitrom Subotićem Subom 1994. godine u Brazilu za album “Angel’s Breath”, čiju promociju nije dočekao.

Film je sačinjen od arhivskih snimaka, eksluzivnih i nikada dosad viđenih. Takođe, premijerno je prikazan i spot za “Metak”, antiratnu pesmu sa albuma “Angel’s Breath”, koji je Mladenovićeva zadužbina nedavno reizdala u saradnji sa Croatia Records.

Iako su članovi žirija imali početno potpuno različite favorite, naveli su da je među predloženim pesmama veći broj kvalitetnih.

Ipak, dok je Rundekov utisak da su dosta pesimistične, Gile je rekao da ima i duhovitih.

Rundek nije mogao da doputuje u Beograd zbog situacije u vezi sa pandemijom virusa korona, a u video poruci sa Raba naveo je da je mislio da će biti relativno lako izdvojiti originalnije predloge. Izbor je, međutim, bio teži.

“Jako puno je bilo vrlo kvalitetnih pesama, produkcijski su odlično snimljene, super odsvirane… Sigurno bar pedesetak je vrlo visokog kvaliteta – i muzičkog, i tekstualnog”, rekao je Rundek. “Upalo nam je u oči da je preovladao pesimističan osećaj, što je malo šteta. Jeste da nisu neka baš sjajna vremena, ali život je bogat raznim stvarima – nije sve tako crno”, dodao je Rundek, ističući i da mu je bila čast da učestvuje u žiriranju.

Gile je rekao da nije stekao utisak da su ponuđene pesme “naročito depresivne”, ali je napomenuo i da ne obraća mnogo pažnju na tekst.

“Samo da nije glup. Ja i sam prvo pravim melodiju, a tekst je nešto zadnje… Bilo je i šaljivih, duhovitih.. To je možda Darkovo viđenje, što je legitimno… Nisu svi bendovi u istom fazonu – bilo je i indi, pank, hiphop, hevi metal muzike… lepeza različitih uticaja koje su primili u sebe i projektuju kroz svoju muziku”, rekao je frontmen Električnog orgazma, dodajući da je “prilično brzo napravio selekciju”.

Gile je rekao i da mu je bilo zanimljivo to što u prvom krugu glasanja niko od članova žirija nije izdvojio ni jednu istu pesmu. Priznao je i da je bilo bendova koji mu se nisu svideli, a ocenjivao je pesme preslušavajući prvih dvadesetak sekundi. “Ako me za toliko pesma ne provuče, sigurno neće ni posle pet minuta”, dodao je.

Za pobedničku pesmu rekao je da mu se pre svega svidela zanimljiva melodija i pevljiv refren. “Neko zna da napravi pesmu. Danas je to generalno problem savremene muzičke produkcije. Ima dobrih svirača, dobro producirano, ali nekako pesma nedostaje. Ovaj bend je imao pesmu – strofa, refren… nešto što te digne…”, dodao je Gile i izrazio uverenje da su “izabrali pobednika koji stvarno to zasluzuje”. “Mogli su i neki drugi, ali ipak saglasni smo da je bend koji je pobedio apsolutno zaslužio. Nadam se da će vam se dopasti pobednička pesma, ima kvalitete pravog hita, svideće vam se naročito posle nekoliko slusanja”, rekao je Gile, ističući melodiju, zanimljiv tekst, produkciju i sviranje – sve elemente koji su se poklopili.

Mirela Priselac Remi istakla je visok kvalitet predloga za nagradu generalno, smatrajući da to “daje nadu u muziku na ovim prostorima”. Primetila je i da je mala razlika između bendova koji su na top listama i onih koji su andegraund i na demo nivou. Stoga je iskoristila priliku da apeluje na medije da 14 pesama iz finala za nagradu “probaju da proguraju”.

“Čini se da scena postoji, ali nema prilike da ta genijalna sveža nova krv dobije svojih pet minuta slave”, ocenila je ona.

To što u prvom krugu nije bilo nijedne iste pesme među onima koje su izdvojili, ona tumači težnjom da svako pokuša da pronađe nešto specifično što voli i ceni. “Ali, činjenica je da je bilo zaista mnogo kvalitetnih pesama, pa msmo ogli dopustiti luksuz da svako odabere po svom ćefu, a tek  u drugomn krugu uvažili i to što su kolege odabrale. To govori o širini koja je ponuđena i ogromnoj kreativnoj snazi kojoj treba dati priliku. Svi govorimo da treba osvežiti scenu, dati priliku mladima, a onda se u medijima stalno furaju isti izvođači. Zato je ova nagrada bitna – da se podstiču mladih bendovi koji nemaju iza sebe nikoga. To je savršen način da neke mlade talentovane ljude ubacimo u džuboks i da se i oni zavrte i daju novu krv”, rekla je Mirela Priselac Remi.

Mladim bendovima danas, s druge strane, mnogo je lakše da snime muziku, nego što je to bilo u vreme 80-ih, kada su Gile i Mladenović počeli intenzivnije da se druže i sarađuju.

“Danas svako može za mali novac da ima mali studio u svom kompjuteru. Nije kao kada smo mi počinjali… Čak ni mi više ne snimamo u profi studijima, već samo tamo radimo miks…”, rekao je Gile, podsećajući da je Mladenovića upoznao dok su išli u Jedanaestu gimnaziju.

U finalu za nagradu “Milan Mladenović” bile su, osim pobedničke, i pesme: Alkohol (Mrave brojim), Anestezija (Nekud), Anonimnim SMS (Sale i Sedlari), Bebo (Nataleé), Dan na Tisi (Rebel Star), Digresija na zeku II (Klinika Denis Kataneca), Držali smo se za ruke (Sara Renar), Igle (Playground Hustle feat. Shot), Ljubavnik (Čao Portorož), Ona je iz Ju Es Ej (Despot Tomić), Pesma Mesecu (Dukatt), Sve je ko pre (Magic Bush) i Tiho (Buč Kesidi).

Nagrada Zadužbine Milana Mladenovića podrazumeva i novčani deo u iznosu od 2.000 evra.

Zadužbina Milana Mladenovića osnovana je prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila njegova majka Danica Mladenović. Namera je da se autorska i lična zaostavština frontmena Ekatarine Velike sačuva kao celina i da se nameni za kulturne i humanitarne svrhe.

Autor: SEEcult