U Srbiji je od početka 2020. godine, prema evidenciji mreže Žene protiv nasilja i Autonomnog ženskog centra, u porodičnom partnerskom nasilju ubijeno šest žena, zbog čega se relevantne nadležne državne institucije pozivaju da pravovremeno reaguju i spreče nasilje prema ženama i femicid.

Foto: Pixabay (Ilustracija)

Podaci za protekle dve decenije govore o više od 300 ubijenih žena i više od 400 dece koja su ostala bez majki, a ubice su najčešće partneri, navodi se u saopštenju Mreže.

„Upozoravamo da brojke mogu biti veće, jer su podaci prikupljani iz medijskih izveštaja, a zvanična statistika o broju femicida ili ubistava žena u Srbiji još ne postoji“, istakli su.

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maj, obeležava se od 2017, na osnovu odluke Vlade Srbije.

„Pozivamo državu da uspostavi i vodi evidenciju o slučajevima nasilja u porodici, uključujući i evidenciju o femicidu, njegovim uzrocima i posledicama. Pozivamo nadležne da u sprečavanju i suzbijanju nasilja prema ženama uspostave punu saradnju sa ženskim specijalizovanim servisima, jer se tokom pandemije koronavirusa i vanrednog stanja pokazala vitalnost ženskih nevladinih organizacija, koje su nastavile da pružaju podršku ženama, bez obzira na okolnosti. Korisnicama i građankama Srbije poručujemo da ćemo i dalje biti dostupne za njihove pozive“, navodi se u saopštenju mreže Žene protiv nasilja.

Izvor: N1, FoNet