Izložba umetnosti „Art Expo“ u Auli Novosadskog sajma i ove godine je okupila umetnike – pojedince i udruženja, omogućila predstavljanje galerija, tematskih postavki, rukotvorina, antikviteta. Nastupaju akademski, edukovani ili samouki slikari, a izložena su i brojna dela primenjene umetnosti. Izložbu je danas svečano otvorio Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

Foto: Novosadski sajam

-Imajući u fokusu integritet i identitet čoveka u savremenom svetu ovogodišnja postavka „Art
Expa“ pokreće pitanja kojima zadiru u samu srž brisanja identiteskih oznaka u svetu globalizacije.
Ovaj Sajam, koji umrežava i sinergiše, jasno prepoznaje ritam po kojem diše Novi Sad kao Kulturna
prestonica Evrope, Omladinska prestonica Evrope i UNESKO kreativni grad. Umetniku Zdravku
Joksimoviću iskreno čestitam u ime Grada Novog Sada i gradonačelnika Milana Đurića, a svim
ovogodišnjim izlagačima, organizatorima želim da se na ovom mestu naši putevi i dalje ukrštaju, a
da ruke, u znak dobrodošlice Grada domaćina, nastave još dugo godina da se šire i pružaju ka
novim prostranstvima umetničkih izraza okupljenih oko svih markantnih tačaka kulturnog razvoja
Novog Sada – istakao je Rožić.

-Umetnost i kultura su neraskidivi, danas ćemo da vidimo ljude koji su postavili Izložbu „Figure: Ljudi“, koja se tiče identiteta i integriteta, uručićemo Nagradu „Sava Šumanović“, pogledati posebno interesantan eksponat koji stiže sa Cetinja – Ćemer, deo tradicionalne svečane nošnje Crnogorki, izrađen u tehnici livenje ili filigran, videti postavke naših izlagača, rekao je Nikola Lovrić, generalni direktor Novosadskog sajma.

Nadam se da će ovaj Sajam probuditi emocije, kao što budi emocije umetnika koji su danas sa nama. Hvala vam što ste podelili svoju duhovnost, svoje ideje, svoju kreativnost sa nama, a Novosadski sajam će i ubuduće nastojati da podržava umetnost i kulturu, sa željom da Novi Sad i ubuduće bude prestonica kulture, dodao je Lovrić.

Po otvaranju Izložbe umetnost „Art Expo“, Dalibor Rožić i Nikola Lovrić su uručili priznanje „Sava Šumanović“, nagradu koja se dodeljuje za domete u likovnoj umetnosti. Ovogodišnji laureat je Zdravko Joksimović vajar iz Beograda, koji je primajući priznanje rekao: „Hvala svima koji ste došli da uveličate ovaj svečani trenutak. Zaista sam uzbuđen. Ovo je neverovatan trenutak i veoma sam ponosan što dobijam Nagradu „Sava Šumanović“, jednu od najznačajnijih nagrada u mom opusu i životu. Presrećan sam što se to dešava ovde, pred vama na ovoj Izložbi. Hvala vam!“.

Žiri koji je ove godine odlučivao o dodeli Nagrade „Sava Šumanović“ radio je u sastavu: Svetlana Mladenov, istoričarka umetnosti iz Novog Sada, Vesna Latinović, galeristkinja iz Novog Sada i Sava Stepanov likovni kritičar iz Novog Sada (predsednik žirija).

Odluku o dodeli nagrade doneli su na sastanku koji je održan 12. marta u prostorijama Galerije „Bel Art“ u Novom Sadu. U obrazloženju, koje je pročitala Vesna Latinović, između ostalog piše: „Neposredan povod da se vajaru Zdravku Joksimoviću dodeli Nagrada “Sava Šumanović” za likovnu umetnost bile su dve njegove nedavne samostalne izložbe u galeriji X vitamin i u Muzeju Zepter u Beogradu.

Na svojoj jubilarnoj pedesetoj samostalnoj izložbi u Muzeju Cepter u Beogradu, koja je još u toku, Joksimović sličnim načinom varijacija razmatra slikarsko delo Bore Iljovskog, umetnika kojeg duboko poštuje. Insipirisan slikarstvom vajar Joksimović gradi autentične reljefne skulpture jednostavnih svedenih formi ponovo primenjujući metod sintetisanja najrazličitijih materijala (metala,gume, aluminijuma, grafita, bakra, kože i drveta). Sve to rezultira kompaktnim plastičkim ostvarenjima iz kojih se emituju jasne estetske i etičke poruke. Zbog svega toga, članovi Žirija za dodelu Nagrade „Sava Šumanović“ uvereni su da je zbog svog četiri i po decenije aktivnog prisustva na umetničkoj sceni, zbog ostvarenih visokih dometa, zbog svojih izuzetnih i specifičnih umetničkih ostvarenja kojima je posvećen u aktuelnom trenutku, baš kao i zbog svog ukupnog doprinosa našoj umetnosti – Zdravko Joksimović dostojan nagrade koja nosi ime Save Šumanovića, jednog od najznačajnijih slikara u celokupnoj istoriji srpske umetnosti.“

Pre uručenja priznanja, Sava Spepanov je prisutne pozvao da posete izložbu Figura: Ljudi. Zastupljeni su umetnici različitih generacija koji se na umetnički eksplicitan način bave temom čoveka i njegove sudbine u savremenom svetu i izražavaju se pretežno u mediju skulpture i instalacije. U savremenoj likovnoj sceni se ponovo pojavljuje figura, što je nova tendencija, još u radu… a druga okolnost je što figura ima određena značenja koja su delotvorna… Tema čoveka je veoma važna u ovom trenutku sveta i umetnosti… Povratak figuri označava celovitost definisanog oblika kao ideje o celovitosti sveta – toliko potrebne u ovom trenutku naše stvarnosti, rekao je Stepanov.

Na Novosadskom sajmu danas je svečano otvorena i tematska izložba „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“.

Izložba umetnosti „Art Expo“ traje do ponedeljka 25. marta. Ulaz se ne naplaćuje, a radno vreme je od 10 do 20 časova.

U četvrtak, 21. marta, u Hali “Master”, u 11 časova, svečano će biti otvoreni i Sajam obrazovanja „Putokazi“, prvi Sajam gejminga „NS Gaming Week“, kao i manifestacije „Dani Laze Kostića“. Istog dana, od 10 do 15 časova, biće održan i Sajam zapošljavanja, u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Novi Sad.

Danima umetnosti, kulture, obrazovanja i gejminga podrška su: Ministarstvo prosvete, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Grad Novi Sad, Gradska uprava za obrazovanje i Gradska uprava za kulturu.

Sponzor jubileja Novosadskog sajma je Telekom Srbija.

Izvor: Novosadski sajam