Na današnji dan, 4. marta 1953. godine umro je ruski kompozitor i pijanista Sergej Sergejevič Prokofjev, jedan od najoriginalnijih muzičkih stvaralaca XX veka, koji je u svom delu uspešno asimilirao rusko muzičko nasleđe i moderan muzički izraz.

Foto: Vikipedija

 

Od 1918. živio je u zapadnoj Evropi i SAD, a 1932. se vratio u otadžbinu. U njegovoj originalnoj muzici majstorske kompozicione tehnike, prožetoj ruskom nacionalnom muzikom, oseća se snažan temperament, humor i groteska, a u stvaralačkom opredeljenju klasična, novoromantičarska, motorična, lirska i groteskna komponenta.
Stvorio je remek-dela koja su sinteza dubokih doživljaja i najuzvišenije lepote.

U njegovom opusu od 138 dela izdvajaju se Peta simfonija i balet „Romeo i Julija”. Komponovao i muziku za filmove Sergeja Ejzenštajna „Aleksandar Nevski” i „Ivan Grozni”.

Dela: opere „Zaljubljen u tri narandže”, „Rat i mir”, „Plameni anđeo”, simfonijska bajka „Peća i vuk”, baleti „Romeo i Julija”, „Pepeljuga”, „Priča o kamenom cvetu”, kantata „Aleksandar Nevski”, simfonije „Klasična simfonija”, „Peta simfonija”, muzika za filmove „Aleksandar Nevski” I „Ivan Grozni”.

Izvor: dnevno.rs