Čuveni plivač i holivudski glumac Džoni Vajsmiler, najpoznatiji je po ulozi Tarzana kojeg je tumačio u čak 12 filmova.

 

Foto: Pixabay

Džoni Vajsmiler, pravo ime Peter Johan Vajsmiler rođen je 2. juna 1904. u Međi (Žitište) bio je američki sportista i glumac nemačko-jevrejskog porekla

Džoni Vajsmiler, legendarni Tarzan i petostruki olimpijski prvak u plivanju,po jednoj verziji rođen je u Rumuniji u selu Frajdorf kod Temišvara. Međutim po drugoj, mnogo verovatnijoj , mesto njegovog rođenja je banatsko selo Međa, u opštini Žitište (u Srbiji) u blizini srpsko-rumunske granice. Međa, koja se tada zvala Pardanj, bliža je Temišvaru nego Zrenjaninu, pa mora da su Rumuni tu našli povod da Tarzana prisvoje.

Džoni Vajsmiler ušao je u istoriju plivačkog sporta sa 18 godina (1922), kada je oborio rekord na 100 metara slobodnim stilom. Titulu olimpijskog šampiona u ovoj disciplini uzeo je dve godine kasnije u Parizu, gde je osvojio i zlato na 400, kao i u štafeti 4 x 200 metara, a na igrama u Parizu se okušao i u vaterpolu i osvojio bronzanu medalju kao član vaterpolo tima SAD. Četiri godine kasnije, 1928. godine na Olimpijskim igrama u Amsterdamu, Džoni Vajsmiler je osvojio još dve zlatne medalje (100 metara slobodno i 4 x 200 metara slobodno). Pobedio je 52 puta na nacionalnim šampionatima i postavio 67 svetskih rekorda i prvi je čovek koji je preplivao sto metara slobodnim stilom za manje od šezdeset sekundi .

Na filmu je debitovao 1932. godine u ostvarenju “Tarzan čovek majmun” i preko noći je postao velika zvezda. U prvih šest filmova iz ovog serijala, partnerka mu je bila Morin O’Saliven i čuvena šimpanza Čita. Vajsmiler je Tarzana glumio u 12 ostvarenja, a pojavio se u još dvadesetak filmova.

Džoni Vajsmiler preminuo je 20. januara 1984. godine u Akapulku u Meksiku gde je i sahranjen. Džonijeva poslednja želja je bila da se tokom sahrane tri puta pusti poznati Tarzanov poklič.

Jedan deo porodice Vajsmiler ostao je da živi u Srbiji, pa se tako i dalje mogu pronaći rođaci čuvenog plivača i glumca u našoj zemlji. U njegovu čast u Zrenjaninu se od 2014. godine održava i trka daljinsko-maratonskog plivanja „Trofej Džonija Vajsmilera“.