Stevan Stojanović Mokranjac je bio srpski kompozitor. U svet umetničke muzike je uveo srpski nacionalni duh. Smatra se klasikom srpske muzike i najznačajnijim muzičkim stvaraocem u srpskom romantizmu. Spada u sto najznačajnijih Srba, po izboru Odbora akademika SANU 1993. godine.

tilt selective photograph of music notes

Foto: Unsplash/Marius Masalar

Rođen je u Negotinu 09. januara 1856. godine. Njegovi preci su se doselili u okolinu Negotina iz Prilepa u Makedoniji. Nadimak „Mokranjac“ je dobio po porodičnom porijeklu iz sela Mokranje.

Najpoznatija njegova dela su Rukoveti – petnaest spletova pesama zasnovanih na folklornim motivima iz različitih delova Srbije, Bosne, Makedonije, Bugarske, Primorski napjevi, duhoviti skerco Kozar, kao i muzika za pravoslavna bogosluženja: velelepna Liturgija, iz koje je najpoznatija Heruvimska pesma, najznačajnije ostvarenje horske muzike u Srba, Opelo u fis-molu, Tri statije, Tebe Boga hvalim, Veličanije svetom Savi…

Preminuo je u Skoplju 28. septembra 1914. godine.

Njegova porodična kuća u Negotinu renovirana je 1964. godine i pretvorena je u muzej. U njegovu čast se svakog septembra u Negotinu, počevši od 1965. godine, organizuju „Mokranjčevi dani“.