Roman Polanski je francusko-poljski režiser, scenarista, glumac i producent, nominovan za pet Oskara, i dobitnik Oskara za najboljeg režisera za film Pijanista. Njegovim najpoznatijim filmovima se, pored Pijaniste, smatraju Rozmarina beba, psihološki horor iz 1968, i Pisac iz senke iz 2010. godine. Od 1978. godine on je begunac iz krivično-pravnog sistema SAD, nakon što je pobegao iz zemlje dok je čekao presudu u slučaju seksualnog zlostavljanja, u kojoj se izjasnio krivim za statutorno silovanje.

Foto: Vikipedija

Roman Polanski, rođen je u Parizu, 18. avgusta 1933. godine, a njegovi poljsko-jevrejski roditelji su preselili porodicu u Poljsku 1936.  Prvi dugometražni film Polanskog, Nož u vodi (1962), napravljen je u Poljskoj i nominovan je za nagradu Oskar za najbolji film na stranom jeziku u Sjedinjenim Državama. Od tada je dobio još pet nominacija za Oskara, zajedno sa dve BAFTA nagrade, četiri Cezara, Zlatnim globusom i Zlatnom palmom filmskog festivala u Kanuu u Francuskoj. U Velikoj Britaniji režirao je tri filma, počevši od Repulsije (1965). Godine 1968. preselio se u SAD i stekao slavu režiranjem horor filma Rozmarina beba (1968).

Prekretnica u njegovom životu dogodila se 1969. godine, kada su njegova supruga Šeron Tejt i četiri prijatelja brutalno ubijeni od strane članova porodice Manson. Nakon njene smrti, Polanski se vratio u Evropu i na kraju nastavio da režira. Napravio je Makbet (1971) u Engleskoj i ponovo u Holivudu, Kineski kvart (1974), koji je nominovan za Oskara.

Polanski je 1977. godine uhapšen i optužen za drogiranje i silovanje 13-godišnje devojčice. On je naknadno priznao krivicu za manje krivično delo nezakonitog seksualnog odnosa sa maloletnicom. Nakon 42 dana provedenih u psihijatrijskoj proceni u zatvoru u pripremi za izricanje kazne, Polanski, koji je očekivao da će biti osuđen na probni rok, pobegao je u Pariz nakon što je saznao da sudija planira da izrekne zatvorsku kaznu.

U Evropi, Polanski je nastavio da snima filmove, uključujući Tes (1979), sa Nastasjom Kinski u glavnoj ulozi. Osvojio je francuske Cezar nagrade za najbolji film i najbolju režiju, a dobio je i tri Oskara. Kasnije je produkovao i režirao Pijanistu (2002), dramu o jevrejsko-poljskom muzičaru koji je pobegao iz nacističkog progona, u kojem su glumili Ejdrijen Brodi i Emilija Foks. Film je osvojio tri oskara, uključujući i oskara za najboljeg režisera, kao i brojne međunarodne nagrade. Režirao je i Olivera Tvista (2005), priču koja je analogna sa njegovim sopstvenim životom kao „mladić koji pokušava da trijumfuje nad nevoljama”. Dobitnik je nagrade za najboljeg režisera za film Avetni pisac (pisac koji piše za druge) iz 2010 na 23. Evropskoj filmskoj nagradi.  Takođe je dobio nominaciju za najboljeg scenaristu na pomenutim nagradama za film Pokolj (2011).

Godine 2018, Akademija filmskih umetnosti i nauka izglasala je da se Polanski izbaci iz članstva zbog slučaja silovanja.