Đorđe Petrović, poznatiji po nadimku Karađorđe ili Crni Đorđe, je bio vođa Prvog srpskog ustanka i osnivač dinastije Karađorđevića. Rođen je u Viševcu 16. novembra 1768. godine, a umro je 25. na 26. jul 1817. godine u Radovanjskom lugu.

Foto: Biografija.rs

Nadimak Karađorđe je dobio zbog svoje prijeke naravi, izgleda i crnih očiju. Potekao je iz siromašne porodice. Kao mladić, služio je kod bogatih Srba i Turaka i time finansijski potpomogao svoju porodicu.

Nakon krvavog događaja, u narodu poznatom kao sječa knezova, izbio je Prvi srpski ustanak. Za vođu Prvog srpskog ustanka, na narodnom zboru u Orašcu, izabran je Karađorđe, najvjerovatnije 14. februara 1804. godine. Ubijen je 1817. godine, po naredbi Miloša Obrenovića.

Iako poznat po teškom temperamentu, povremeno je, iz nekih razloga, znao i da se veseli. U trenucima veselja igrao je kolo i nagovarao i druge ljude da se vesele zajedno sa njim. Onda kada je duboko razmišljao grizao bi nokte.

Iako su mnogi osporavali, dosta se pričalo i pisalo o tome kako je Đorđe ubio vlastitog oca. Postoji vjerovatnoća da je njegov otac htio da ponovo služi Turke, kako je to činio i godinama prije. Za Đorđa je povratak njihove porodice u službu Turaka značio ropstvo, pa čak i smrt. U nemogućnosti da oca odgovori od ovog nauma, digao je ruku na njega.

Ubijen je po Miloševoj naredbi tokom noći 25. na 26. juli 1817. godine. Ubistvo je organizovao Karađorđev kum Vujica Vulićević, dok je izvršilac bio Novica Novaković. Preparirali su Karađorđevu glavu i poslali je sultanu.

Izvor: biografija.org