Džon Kristofer Dep, je američki filmski glumac, rođen na današnji dan 1963. godine u Ovensberou u Kentakiju. Poznat je po ulogama neobičnih i ekscentričnih likova.

Foto: Vikipedija

Dep potiče iz prosečne američke porodice, od oca inženjera i majke konobarice. Porodica Džonija Depa ima veoma zanimljivo poreklo, tj. imaju krvi Čiroki Indijanaca, Nemaca, Francuza i Iraca. Odrastao je sa bratom i sestrom u malom gradiću u Kentakiju, gde je najviše vremena provodio sa svojim dedom, koji je umro kada je Džoni imao sedam godina. Njegova porodica se posle toga odselila na Floridu, mada se ni tu nisu mnogo zadržali jer su stalno menjali gradove i države stanovanja. Sa petnaest godina je postao problematičan, isprobavao droge, postao loš u školi koju je uskoro napustio i osnovao muzički bend. Dobio je i prvu ulogu u filmu „Strava u ulici Brestova“, međutim posle slabog uspeha istog, vratio se u školu i uspešno je priveo kraju. Prvi uspeh je doživio sa serijom „21 Jump Street“ kada je postao popularan i dobio prve ponude za kvalitetnije filmove. Sa filmom „Don Huan de Marko“ postao je prava holivudska zvezda i njegova karijera je tada krenula strahovitim usponom.

2003. godine nominovan je za oskara za film „Pirati sa Kariba: Prokletstvo crnog bisera“, mada je svoju najbolju ulogu odigrao u filmu „U potrazi za Nedođijom“, gde mu je partnerka bila Kejt Vinslet i u kojem je glumio škotskog pisca Džejmsa Barija (autora „Petra Pana“).

Od 1998. do 2012. bio je u vezi sa francuskom glumicom i pevačicom Vanesom Paradi. Sa njim ima dvoje dece: Lili Rouz Melodi Dep (engl. Lily-Rose Melody Depp) rođene 27. maja 1999. i Džona Kristofera Depa III (engl. John Christopher Depp III) rođenog 9. aprila 2002. Porodica Dep nema stalno mesto prebivališta pa borave na dve lokacije: u Parizu i na jugu Francuske, u Sen Tropeu.

Džoni je 2012. godine upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najplaćeniji glumac svih vremena.

 

Izvor: Vikipedija