Dečaci su bili zarobljeni u pećini od 23. juna. Oni su krenuli da istraže pećinu, ali su ostali zarobljeni jer je voda nadošla zbog kiše.

TIME.rs

Svih 12 dečaka i njihov fudbalski trener izvučeni su iz poplavljene pećine u Tajlandu gde su bili zarobljeni dve nedelje, javila je agencija Rojters pozivajući se na mornaricu Tajlanda.

„Dvanaest Divljih svinja (ime fudbalskog kluba za koji igraju dečaci) i njihov trener spaseni su iz pećine i bezbedni su“, saopštila je Tajlandska mornarica na Tviteru.

Ceo svet pratio je situaciju s 12 dečaka uzrasta od 11 do 16 godina i njihovog trenera koji su u pećini bili zarobljeni od 23. juna.

Dečaci koji su spaseni iz pećine na severu Tajlanda, dobro su bili i nisu imali groznicu, rekli su spasioci. Vođa operacije rekao je da spasioci uče iz svog iskustva i kako su u drugom krugu spašavanja bili dva sata brži. Na terenu je bilo 90 ronilaca, od kojih 50 stranaca, te vozila hitne pomoći.

Ronilac Ivan Karadžić odao priznanje dečacima

Ronilac Ivan Karadžić, jedan od učesnika akcije spasavanja dece iz pećine rekao je tada za Bi-Bi-Si da su uslovi u pećini izuzetno teški zbog nedostatka svetla i kiseonika i da je strahovao da deca prilikom izvlačenja ne počnu da paniče.

Kako je preneo Fonet, Karadžić je istakao da su uslovi za ronjenje izuzetno teški i da ne veruje da je ijedno dete ronilo na način na koji su primorana deca zarobljena u pećini Tham Luang, u provinciji Čiang Rai.

Tokom akcije spasavanja Karadžić je bio smešten u pećini duž rute kojom su se kretali ronioci sa decom i njegov posao je bio da im zameni boce sa kiseonikom i da ih usmeri ka izlazu. Karadžić je rekao da je vidljivost bila jako mala i da na početku akcije nije znao da li je dete koje je jedan od ronilaca dovodio živo. On je odao priznanje dečacima zbog načina na koji su izdržali dve sedmice, ali i na držanju prilikom izvlačenja iz pećine.

Autor: RTV „Biser“