Među mnogobrojnim blagodetima i turističkim potencijalima opštine Žagubica i njenog bisera reke Mlave, značajno mesto zauzima sportski ribolov, odnosno mušičarenje.

Foto: Youtube screenshot

Već dve decenije unazad Manifestacija „Vrela Homolja“ započinje upravo takmičenjem u mušičarenju, a 2019. godine, na reci Mlavi održano je pred takmičenje za svetsko prvenstvo u mušičarenju. Iz ovih razloga, a u potrazi za čistom, zdravom i ribom bogatom vodom, kakva je upravo na reci Mlavi, Ivan Ranđelović, vodič i instruktor mušičarenja iz Niša, proveo je nekoliko dana na reci Mlavi, istražujući  lokacije koje su izuzetno primamljive za mušičare.

Foto: Youtube screenshot

Prema rečima gospodina Ranđelović, osim čiste i netaknute prirode, kojom Homolje, a naročito reka Mlava obiluje, ono što bi još moglo privući strane turiste, sportske ribolovce, da opština Žagubica bude njihov izbor za rekreaciju, naglasio je da bi to u ovom momentu svakako bio lov na divlju pastrmku, koja je veoma aktraktivna, a ima je u vodama reke Mlave.

Ranđelović, je takođe istakao dobru saradnju sa Udruženjem sportskih ribolovaca „Vrelo“ Žagubica, uz zaključak da Mlava obiluje destinacijama koje su privlačne domaćim i stranim ribolovcima i da će sa zadovoljstvom preporučiti opštinu Žagubicu kao dobar izbor za odmor.

Izvor: zagubica.org.rs