Mirjana Karanović je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica.

Film 3057394 640

Foto: Piaxbay

Mirjana Karanović je rođena u Beogradu 28. januara 1957. godine. Glumu je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1984. godine, na klasi profesora Milenka Maričića, zajedno sa Ljiljanom Blagojević, Merimom Isaković i Mimom Karadžićem Na filmu je debitovala 1980. godine naslovnom ulogom u filmu Srđana Karanovića Petrijin venac. Svetsku slavu je stekla ulogom majke u filmu Emira Kusturice Otac na službenom putu.

Godine 2005. pojavila se u filmu Grbavica koji je prvenac rediteljke iz BiH Jasmile Žbanić. Film je dobio zlatnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu. U njemu Mirjana Karanović igra majku koja zajedno sa ćerkom preživljava period posle balkanskih ratova sa kraja XX veka.

Na Akademiji umetnosti u Beogradu izabrana je 2001. u zvanje vanrednog i 2007. u zvanje redovnog profesora na predmetu Gluma. Dekan Akademije umetnosti bila je u dva mandata, od 2001. do 2003. i od 2009.

Godine 2010. je učestvovala u radionici za glumce i reditelje na Filmskom festivalu u Utrehtu i Pozorišnoj radionici na Pozorišnom festivalu u Bogoti.

Jedna je od pet glumica koje su dvaput dobile nagradu Zlatna arena u Puli. Nakon uloge u gilmu „Grbavica“, koji je nagrađen „Zlatnim medvedom“, 2006. godine bila je nominovana od strane Evropske filmske akademije za najbolju glumicu evropskog filma.

Takođe je istaknuta po aktivizmu u borbi za ljudska prava, učešću u antiratnim protestima i borbi protiv nacionalne, rasne, verske i socijalne diskriminacije.

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja.