Mira Banjac je jedna od najpoznatijih srpskih glumica. Svoj šarm, izuzetan smisao za humor, kao i neosporan talenat, Mira Banjac je ostavila na svakoj ulozi koju je glumila.

opusteno.rs

Mirjana Mira Banjac, rođena je 4. novembra 1929. godine u Erdeviku. P0000ripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Pozorišnu školu u Novom Sadu. Uz kraće angažmane u pozorištima u Sremskoj Mitrovici i Banja Luci radila je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Godine 1970. prešla je u Beograd i postala član Ateljea 212.

Likove žena iz naroda, svoja najuspelija glumačka dostignuća, najčešće ostvaruje svojevrsnim humorom. Osim u pozorištu, gde je dobila niz priznanja, igrala je i u nizu televizijskih drama,serija, filmova.

Na velikom ekranu ostvarila je više uloga za pamćenje, posebno u ostvarenjima Gorana Paskaljevića. Autorka je scenarija kratkometražnog filma Laku noć Šnjuka.

Dobitnica je brojnih nagrada, između ostalog dveju Sterijinih nagrada, Statuete Joakim Vujić, Oktobarske nagrade Novog Sada, zatim Oktobarska nagrada Beograda, Sedmojulska nagrada, tri Zlatne arene, Nagrada grada Zagreba, Zlatni lovorov vijenac za životno djelo.

2000. godine dobila je nagradu Dobričin prsten, kao najveće glumačko priznanje u Srbiji.