Tokom boravka u predškolskim ustanovama u kojima su ispoštvane sve epidemiološke mere protiv širenja korona vorusa, nije potrebno da deca nose zaštitne maske, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Nadležni su se oglasili, povodom nedoumica koje su pojavile u javnosti, nakon donošenja Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 od 15. decembra, a u vezi sa nošenjem zaštitnih maski dece u predškolskim ustanovama.

– U kontrolisanim uslovima tokom boravka u predškolskim ustanovama, u kojima se primenjuju propisane protivepidemijske mere, nije potrebno da deca nose zaštitne maske – navodi se u saopštenju ministarstva. – Zaštitna maska je obavezna za svo osoblje u predškolskim ustanovama tokom boravka na radnom mestu.

Ministarstvo podseća da je još u maju poslalo svim predškolskim ustanovama instrukcije u vezi sa postupanjem predškolskih ustanova u vreme trajanja epidemije Kovid-19, kojom je, između ostalog, predviđeno da su i roditelji koji ulaze u predškolsku ustanovu u obavezi da nose zaštitnu maske.

Spornom uredbom je predviđeno da su roditelji dece starije od četiri godine u obavezi da obezbede da deca nose zaštitne maske na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće održati rastojanje između dva lica od najmanje dva metra (ispred prodavnica, apoteka, na autobuskim i drugim stajalištima i sl.). Nošenje zaštitnih maski je obavezno u javnom drumskom i železničkom prevozu putnika.

Izvor: novosti.rs