Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa Udruženjem naftnih kompanija Srbije i Naftnom industrijom Srbije o stanju na tržištu naftnih derivata. Na sastanku je zaključeno da je snabdevanje tržišta gorivom stabilno, uz očekivanje da se cena dizela neće menjati u narednom periodu, kako piše na sajtu Ministarstva.

Benzinska-pumpa-2
Foto: RTV biser

„Iako je došlo do blagog rasta akciza, to neće negativno uticati na povećanje cene dizela i to je nešto sto želimo da obezbedimo za naše građane i u narodnom periodu. Time smanjujemo i inflatorne pritiske što ima višestruke koristi. Nastavićemo da nadgledamo cene dizela u Srbiji i cilj nam je da u narednom periodu one ne rastu i da obezbedimo predvidljivost i sigurnost za sve. U ovome će nam pomoći i Naftna industrija Srbije koja je pouzdan partner države bila u prošlosti i nastoji da to bude u budućnosti, a to očekujem i od ostalih naftnih kompanija u Srbiji”, navela je ministarka.

Kompanija NIS pažljivo prati situaciju na globalnom i lokalnom tržištu nafte i naftnih derivata i aktivno daje doprinos očuvanju sigurnosti i stabilnosti snabdevanja.

Istovremeno, kao odgovorna kompanija NIS u poslovanju uzima u obzir i makroekonomske faktore. Stoga će kompanija NIS preduzeti sve aktivnosti koje od nje zavise kako se u narednom periodu ne bi uvećale cene osnovnih vrsta goriva na benzinskim stanicama, brinući istovremeno o svojim potrošačima i uvažavajući napore Vlade Republike Srbije u poboljšanju životnog standarda građana Republike Srbije.