Na Srebrnom jezeru juče je svečano obeležen početak izgradnje prve faze marine u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrasturkture Gorana Vesića.

Pored ministra, događaju su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić, direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović i domaćin, predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić sa saradnicima.

Marina će biti izvedena u više faza, a prvom je obuhvaćena izgradnja teritorije marine, obaloutvrde i pontona za prijem oko 50 plovila. U ovoj fazi predviđena je i izgradnja upravne zgrade, pristupnog puta, parkinga, ograde i svega što će obezbediti njenu funkcionalnost.

“Činjenica da je ovo prva registrovana marina na teritoriji Republike Srbije jasno govori koliko smo vodili računa da iskoristimo svoje reke.“, rekao je ministar, napomenuvši da je već propušteno mnogo vremena tokom kojeg je reke trebalo koristiti za turizam i privredu.

On je naglasio i da, u međuvremenu, počinje izgradnja marine u Golupcu, a gradiće se i u Smederevu, Kladovu kao i u Somboru što jasno govori o strategiji ulaganja u nautički turizam i same reke. Takođe, izgradnja pristana u Ramu, pored Mitrovice i Šapca, uticaće na povećanje broja turista koji u Srbiju dolaze preko kruzera te se ovd godine očekuje 35 odsto i više u odnosu na prošlogodišnjih 183 hiljada.

Ministar je podsetio i na brzu saobraćajnicu koja će spojiti Požarevac, Golubac i Veliko Gradište sa Koridorom 10, a čiji se završetak očekuje u septembru 2025, godinu i po dana pre roka.

Kako je ovom prilikom najavio, započeto je projektovanje novog mosta na Dunavu kod Ramske tvrđave što će posebno dobiti na značaju nakon izgradnje auto-puta Beograd-Vršac-Temišvar i omogućiti brže povezivanje sa Južnim Banatom i dolaskom turizta iz Rumunije do Rama i ovog dela Srbije.

Vesić je ukazao i na značaj decentralizacije i povezivanja različitih delova Srbije u cilju razvoja i otvaranja novih radnih mesta.

I državni sekretar Ministarstva turizma i omladine Kandić napomenuo je da će izgradnjom marine, uz prateće projekte izgradnje pristana u Ramu, biciklističke staze Ram-Zatonje i Srebrno jezero – Vince, Gradište postati turistički centar Donjeg Podunavlja što je značajno i za nautičku infrastrukturu u Srbiji koja ubrzanim tempom dostiže zemlje lidere u oblasti nautičkog turizma.

“Ovo je, takođe, nastavak zajedničkih projekata koje sprovodimo sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrasturkture kao i projekat ‘Zaplovi Srbijom“, istakao je Kandić.

Koliki je značaj izgradnje marine za opštinu i Srbiju naglasio je predsednik opštine Milić.

“Ovo je veoma značajno za nas. Zahvaljujem ministru Vesiću, Ministarstvu turizma, Vladi Republike Srbije i predsedniku Republike Srbije koji su prepoznali tri stvari.“, rekao je Milić.

Kao prvu, naveo je brzu saobraćajnicu bez koje razvoj ovog kraja ne bi bio takav kakav jeste zatim ravnomerno ulaganje u razvoj Srbije i u manje gradove što će doprineti ostanku i zapošljavanju ljudi kao i povratku građana iz inostranstva te značaj blizine Rumunije sa preko 20 miliona stanovnika i velikim brojem čamaca i jahti čime će doprineti popunjenosti kapaciteta buduće marine kao i porasta broja gostiju koji se već sad godišnje uvećava za 10-20 odsto.

Da će marina biti izgrađena u skladu sa standardima, potvrdio je projektant Vladimir Simić, najavivši da će u sledećoj fazi imati mogućnost snabdevanja gorivom, skladištenje plovila, čuvanje, servisiranje i svu uslugu koju bi takva vrsta korisnika mogla da očekuje, a u narednoj fazi kapacitet marine povećaće se na optimalnih 167 plovila.

Izgradnja kompleksa marine finansirana je sredstvima Vlade Srbije, preko Ministarstva turizma i omladine, i opštine Veliko Gradište u iznosu od 2,5 miiona evra u prvoj fazi dok ukupna vrednost iznosi 3,8 miliona, a rok za završetak radova je godinu dana.

Izvor: velikogradiste.rs