Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek prisustvovao je trodnevnom Diplomatskom forumu u Antaliji na poziv ministra spoljnih poslova Turske Hakana Fidana gde se susreo se brojnim liderima, ministrima, diplomatama, privrednicima i direktorima kompanija. Diplomatski forum u Antaliji (ADF) je ove godine održan po treći put sa više od 4.700 učesnika iz 148 država na čak 52 panela. Glavna tema ovogodišnjeg ADF-a je bila „Isticanje diplomatije u prvi plan u vremenima krize“.

Foto: Miloš Perić

Ministar Đerlek je pored učešća na forumu prisustvovao i poslovnoj diplomatskoj večeri na poziv ministra finansija Turske Mehmeta Šimšeka, na kojoj je razgovarao sa direktorima uspešnih kompanija i potencijalnim investitorima u regionu.

„Zadovoljstvo mi je što sam deo ovogodišnjeg Diplomatskog foruma u Antaliji i što nastavljamo da negujemo diplomatske, ekonomske i prijateljske odnose sa važnim partnerom naše zemlje Republikom Turskom. Postoje dva glavna razloga zbog čega su ovakvi događaji važni i neophodni. Prvi je što se trenutno nalazimo u izuzetno kriznoj situaciji na globalnom nivou koju prate krvavi sukobi, ratovi i akti terorizma. U takvim vremenima ključno je tražiti rešenja kroz zajedničke napore i diplomatiju. Drugo, mi se na Balkanu suočavamo sa posebnim izazovima te je panel „Izazovi i mogučnosti Balkana“ u tom smislu ispunio zadatak kroz jasno artikulisane stavove, usmerene ka budućnosti a ne prošlosti, koji podrazumevaju evropsku perspektivu. Drago mi je što sam se susreo sa kolegama ministrima iz brojnih zemalja naročito ministrima iz regiona. Jako je bilo važno razgovarati o svim temama pa i o otvorenim pitanjima, jer kao što znamo imamo dosta zajedničkih izazova na Zapadnom Balkanu.”

Cilj panela „Izazovi i mogućnosti Balkana“ bio je da se preispita perspektiva Evropske unije, ali i da se razgovara o tome šta svaka država Zapadnog Balkana treba da uradi kako bi u što kraćem roku postala punopravna članica EU.

Političari i stručnjaci su tokom tri intenzivna dana raspravljali o brojnim temama, uključujući sukobe i ratove širom sveta, klimatske promene, migracije, antiislamizam, veštačku inteligenciju. Forum je nakon završen panelima o aktuelnim globalnim pitanjima.