Avion „Er Srbije“ kojim je iz Kine dopremljeno milion doza vakcine kompanije „Sinofarm“ sleteo je na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ nešto pre 10 časova.

Avion sa kineskim vakcinama dočekali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasadorka Kine Čen Bo, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, šef BIA Bratislav Gašić.

Ukoliko, posle provere, dobije dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva vakcina „Sinofarm“ biće u upotrebi, možda već sutra ili u ponedeljak.

Efikasnost „Sinofarm“ vakcine, u zavisnosti od izveštaja, jeste između 80 i 86 odsto. To je klasična vakcina napravljena po starom principu.

Kineska „Sinofarm“ je treća vakcina koja će biti u upotrebi u Srbiji, nakon „Fajzerove“ i ruske „Sputnjik VE“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija sve vakcine koje stižu u Srbiju nabavila bilateralno, u direktnom dogovoru sa proizvođačima, a ne preko Kovaks programa.

Srbija, kako je precizirao, još nije dobila nijednu vakcinu preko Kovaksa, već su sva cepiva koja su stigla u zemlju rezultat bilateralnih dogovora – sa Amerikancima za Fajzer, sa Rusima za Sputnjik V i sa Kinezima.

„Srećom, bili smo dovoljno pametni da radimo za zemlju i da izvučemo najviše od naših partnera. Imam iskustva, znam kako to ide i koliko morate da se borite da bi zemlja nešto dobila. Ima zemalja koje nemaju nijednu vakcinu“, rekao je Vučić.

Izvor/foto: RTS